“Kadınlar spor yapmasın“

Gazetenin haberine göre Viyana yakınlarında bulunan Wiener Neustadt şehrinde katılmış olduğu bir tartışmada dinleyicilerden birisinin müslüman kız öğrencilerin yüzme dersi konusundaki düşüncesinin ne olduğunu sorması üzerine “Fazla sporun kadın vücudu için iyi olmadığın, bunun da kanıtlandığını“ ifade eden açıklamada bulundu. Dr. Ahmet Hamidi konuşmasının devamında “Erkekler de hamile kalamamaktalar“ dedikten sonra gazeteye göre şu açıklamalarda da bulundu; “Kadınlar vücut olarak daha zayıftırlar. Hormonal bozukluklar ve kemik zayıflamaları da bunun sonucudur.“

Kendisinin de eski bir boksör olduğu bilinen Avusturya İslam Cemaatı Başkanı Fuat Sanaç “Bana göre spor kızlar için iyidir“ dedikten sonra yardımcısı Dr. Hamidi’nin yapmış olduğu açıklamanın İslam Cemaatı’nın resmi düşüncesi olmadığını belirtti.

Beden eğitimi öğretmenlerinin ve spor öğrencilerinin dışında, uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Sebastian Kurz da Dr. Hamidi’nin açıklamasına tepki gösterdi. “Bir hekimin böyle bir açıklamada bulunması kabul edilir gibi değil“ dediği belirtilen uyumdan sorumlu bakanın “ibadet özgürlüğü olmalıdır, ancak erkek ve kadının da eşitlikleri esastır“ ifadesi de dikkat çekti. Uyumdan sorumlu bakan Kurz ayrıca “Bizim toplumsal yaşamımızda eşitliği sorgulayan düşünceye yer yoktur“ ifadesinde bulunduğu belirtilirken, Avusturya İslam Cemaatı Başkanı Sanaç ile konuyu görüşeceğini dile getirdi.

Düşüncesi sorulan spor hekimi Christian Gäbler, Dr. Ahmet Hamidi’nin düşüncesini “Ahmaklık“ olarak yorumladıktan sonra “spor genel olarak sağlıklıdır, kemikler için de sağlıklıdır, yalnız yüksek performans gerektiren sporlar bazı tehlikeleri barındırabilir“ ifade gazetenin haberinde yer aldı.

Aldığı tepkiler karşısında geri adım atmak zorunda kalan Dr. Ahmet Hamidi, “yüksek prformans gerektiren sporları kastettiğini“ belirttikten sonra, “Hareket İslam’da önemlidir, ancak kadınlar abartmamalıdır“ sözlerini kullandı. Açıklamalarının devamında “fazla spor memelerde küçülmeye küçülmeye sebep olur, hormonal sistem duraksar ve vücutta kıllanmaya sebep olur“ dedi.

İç hastalıkları uzmanı hekim, Avusturya İslam Cemaatı yetkilisi olmasının yanısıra eğitimci olduğu da belirtilen Dr. Hamidi, yüzme konusunda da Kurier Gazetesi’ne ilginç açıklamalarda bulundu. Dr. Hamidi “kız ve erkek çocukların belli bir yaşa geldikten sonra birbirinden ayrılıp, farklı yerlerde yüzmeleri gerekir“ açıklamsında bulunduktan sonra, “ahlak anlayışımız ve geleneğimiz bunu böyle uygun görür“ dedi.

Dr. Hamidi’nin bu düşüncesi Avusturya İslam Cematı Başkanı Fuat Sanaç tarafından da desteklendi, Sanaç, “dinimize göre ergenlik çağına gelen kızlar bütünüyle giyinik değillerse, erkeklerle aynı yerde yüzmemelidir“ dedi.

Haberin Kurier gazetesi’nde yayımlanmasından bir gün sonra Dr. Ahmet Hamidi’nin Avusturya İslam Cemaatı Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ettiği açıklandı. Dr. Hamidi’nin İslam Cemaatı’ndaki görevinden istifa ederken, Viyana Okul Müfettişliği din dersi veren Dr Hamidi hakkında dava açmaya hazırlandığı duyuruldu. Diğer taraftan Viyana Tabibler Odası Dr. Ahmet Hamidi hakkında ne tür işlem başlatacağı merak konusudur.

1529800cookie-check“Kadınlar spor yapmasın“

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.