‘Kadınlar teknolojiye cesaretlendirilmeli’

Intel ve KA.DER’in, Türkiye Bilişim Derneği işbirliği ve Vatan Gazetesi’nin desteğiyle düzenlediği “Kadın ve Bilişim Günü”, 30 Mart günü Conrad Otel’de kadınların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikle kutlandı.


Bu yıl “Teknolojiyle başarıyoruz” temasının işlendiği “Kadın ve Bilişim Günü”nde teknolojinin kadının dünyasındaki yeri ve atılması gereken adımlar derinlemesine tartışıldı. Sivil Toplum Kuruluşları işbirliğiyle, kadınların teknolojiden daha fazla faydalanmaları ve teknoloji kullanımını toplumsal bir harekete dönüştürme gerekliliğinin altı çizildi. 


“Kadın ve Bilişim Günü”, teknolojiyi kullanarak iş hayatında başarıya ulaşan kadın girişimcilere ve onların başarı öykülerinden ilham almak isteyen ziyaretçilere ev sahipliği yaptı. Vatan Gazetesi Yazarı Elif Ergu, KA.DER Başkanı Seyhan Ekşioğlu, Türkiye Bilişim Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Meriç Aykol ve Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz’in açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik, 3 kadın girişimcinin başarı öykülerini aktardığı konuşmalarla devam etti.


Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Direktörü Ayşegül İldeniz, ilki geçtiğimiz yıl düzenlenen “Kadın ve Bilişim Günü”nün, kadınların bilgisayar ve İnternet gibi araçları kullanarak, sosyal ve iş konularında Türkiye’nin gelişimine değer katmaları konusunda bir rehber niteliğinde olduğunu belirtti. “Intel olarak biz teknolojik olanakların, insanların yapabilecekleri en iyiyi başarmalarında önemli bir rolü olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin kalkınması için kadınlarımız girişimci ve yaratıcı yönlerini ortaya çıkarmaları konusunda cesaretlendirilmeli” dedi.


İldeniz konuşmasını şöyle sürdürdü;


“2004 yılında Bilgisayar kullanan kadınların oranı yüzde 5.2 iken 2005 yılında bu oran yüzde 5.77’ye çıktı. İnternet kullanım oranı 2004 yılında yüzde 3.8 idi, 2005’te ise yüzde 4.33’e yükseldi.* Bu küçük artışlar bile yol kat ettiğimizi gösteriyor. Ancak kadınların yüzde 42’sinin şimdiye kadar hiç bilgisayarla tanışmamış olduğu ülkemizde, gidecek uzun bir yolumuz var. Bizim buradaki hedefimiz, kullanım oranlarını yüzde 90’lara çekmek. Sivil Toplum Kuruluşlarıyla bir arada çalışarak amacımıza ulaşabileceğimize inanıyoruz. Hepbirlikte kadınlarımızın dünya arenasındaki yerini sağlamlaştırabilir, teknolojiyi profesyonel ve özel hayatlarına entegre etmelerini sağlayabiliriz.”


İldeniz’in ardından Anneyiz.biz İnternet sitesi kurucusu Pınar Yücel, Tarimsalpazarlama.com İnternet sitesi kurucusu Tülin Akın ve Kadın Kurultayı E-mail grubunun kurucularından Zelal Ayman teknoloji deneyimlerini katılımcılarla paylaştı ve katılımcı kadınlarla fikir alışverişinde bulundu.


Anneyiz.biz sitesinin yaratıcısı Pınar Yücel, “Anneler teknolojiyle başarıyor” başlıklı konuşmasında, oğlunun doğumunu takiben evden giriştiği sitenin hikayesini anlattı. Üye sayısı 28 bini geçen sitenin 4. yılını doldurmasının gururunu yaşadığını ifade eden Yücel; “Hayal ettim, işimi çok sevdim ve teknolojiyle başardım” dedi.


Tarimsalpazarlama.com’un kurucusu ve proje koordinatörü Tülin Akın, “Kadın/Çiftçi elele verdi, tarım teknolojiyle başarıyor” başlıklı konuşmasında, sitelerinin Türkiye’nin tarım sektörü için oluşturulmuş ilk ve tek tarımsal e-ticaret platformu olduğunu kaydetti ve sitenin hikayesini dinleyicilere aktardı. Tarımın Avrupa Birliği kapısında olan Türkiye için büyük önem taşıdığını söyleyen Akın, teknoloji sayesinde tarımda atılımların daha hızlı atılabileceğini kaydetti. 


Kadın Kurultayı İnternet Grubu kurucularından Zelal Ayman, “Kadınlar sivil toplum dayanışmasını teknolojiyle başarıyor” başlıklı sunumunda İnternet’i kullanarak sivil toplum dayanışmasını ve hareketini daha etkin kıldıklarını ifade etti. Kadın hareketinin öncülerinden olan Ayman, çalışmalarına İnternet üzerinde devam ettiklerini belirtti.


Toplantının ikinci bölümünde, İclal Aydın, Elif Ergu ve Ayşegül İldeniz, “Siz de başarabilirsiniz” teması etrafında izleyicilerle interaktif bir sohbet gerçekleştirdi. İnternet ve bilgisayar deneyimlerini ve kendi hayatlarına katkılarını paylaşan konuşmacılar, teknolojiyi kullanma ve öğrenme konusunda izleyicileri bilgilendirdiler. 


Etkinlikte, kadın ve teknoloji arasındaki bariyerleri kaldırmak adına kadınlara özel bilgisayar kullanım modellerinin sergilendiği bir de teknoloji deneyim alanı yer aldı. Kadınlar bu demo ve stand alanlarında, internet, eğlence, eğitim ve dijital fotoğraf konuları çerçevesinde bilgisayar teknolojisi kullanımını interaktif örneklerle keşfetme imkanı buldu. Kadınların teknolojiye yakınlıklarının bugünden başlamasını sağlamak ve onları teknoloji kullanımına teşvik etmek amacıyla etkinlikte çeşitli hediyeler de dağıtıldı. Etkinliğe gelen kadınlardan 1 kişi HP iPod, 1’er kişi Escort ve Crea masaüstü bilgisayar ve 1 kişi Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi’nden 140 saatlik bilgisayar eğitimi kazandı.


Toplantıda ayrıca, Teknosa ve Bilge Adam işbirliğiyle kadınlara ücretsiz temel bilgisayar eğitimleri verilmeye başlanacağı haberi verildi. Eğitimler Mayıs ayı itibarıyla Teknosa’nın İstanbul Taksim Mağazası’nda başlayacak ve kayıtlar Teknosa mağazalarında yapılacak.

1029260cookie-check‘Kadınlar teknolojiye cesaretlendirilmeli’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.