Kadınlara fırsat eşitliği için ‘Kızlar Günü’

AÇIK GAZETE ALMANYA – 5’ncisi yapılan Girls’Day’e yaklaşık 125 bin öğrenci katıldı. 5- 10. Sınıf öğrencisi kızların şimdiye kadar erkek mesleği olarak gördükleri meslekleri tanıması ve meslek eğitim yeri bulması için düzenlenen gün nedeniyle 6 bin 500 toplantı yapıldı.

Berlin’de yapılan etkinliklerden birinde Başbakan Gerhard Schröder, 7. Sınıf öğrencilerini kabul edip onlarla okul ve meslek eğitimi üzerine sohbet etti. Federal Aile Bakanı Renate Schmidt ise, genç kızların katıldığı toplantıların ardından , tipik kız meslekleri’nde çıraklık yapan erkek öğrencilerle buluştu.

Çeşitli bakanlıklar ve parlamentodaki partiler de genç kızlara birkaç saatliğine bürolarında staj yapma olanağı sundular. Devlete bağlı radyo ve televizyon kanalları kapılarını genç kızlara açarak teknik işler konusunda bilgilenmelerini sağladılar. Almanya’nın başta gelen tekelleri de kızlar için açık kapı günü düzenlediler. Bu yıl 7 bin civarındaki firmanın Girls’Day’e katıldığı bildirildi.

FIRSAT EŞİTLİĞİ

Federal Eğitim Bakanı Edelgard Bulmahn, okulda erkeklerden başarılı olmalarına rağmen kızların teknikle ilgili mesleklere ilgi göstermemelerini eleştirerek bunun değiştirilmesinde Girls’Day’in önemini vurguladı. Renate Schmidt ve Edelgard Buhlmahn, önümüzdeki aylarda Girls’Day müzik yarışması düzenleneceğini açıkladılar. Yarışmanın amacı 2006 Girls’Day’inin sembolü olacak bir şarkının seçilmesi.  Yarışmaya yalnızca kız müzik grupları veya şarkıcılar katılabilecek.

Resmi toplantılarda kızların teknik alana ilgisizliği eleştirilip teknik işler vaad edilirken çok sayıda alternatif toplantı da düzenlendi.  Başta Berlin, Frankfurt, Hamburg ve Köln gibi büyük şehirlerde politik kadın örgütlenmeleri Hartz IV ve kadınların geleceği, Almanya’da eşit işe eşit ücret hayal mi, mini işler ve kadınlar, meslek eğitiminde gerçek durum ve genç kızlar gibi tartışma toplantıları gerçekleştirdi.

GÖÇMEN KIZLARA ÇAĞRI

Almanya Göçmen Kadınlar Birliği de  Girls’Day çerçevesinde göçmen genç kızlara şans eşitliği verilmesi gerekliliğine dikkat çekti. Birlik Başkanı Sidar Demirdöğen, yaptığı açıklamada Girls’Day’in genç kızların meslek eğitimi konusunda olumlu bir adım olduğunu belirterek, bu konuda daha fazla çaba harcanmasını talep etti.

Demirdöğen, meslek eğitimi alanında göçmen genç kızların şansının çok düşük olduğunu, 2002 yılında başvuru yapan kızların yüzde 40’ının olumsuz cevap aldığını söyledi.
Açıklamada Türkiye kökenli genç kızların yüzde 51’inin yalnızca dört tipik kadın mesleğinde karar kıldığına  dikkat çekilerek genç kızlara Girlsday’e katılma, bilgilenme çağrısı yapıldı.

1104850cookie-checkKadınlara fırsat eşitliği için ‘Kızlar Günü’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.