Kadınların öfkesi kıtaları aştı

Dünya kadınları mücadeleleri ile taçlandırdıkları bir 8 Mart’ı daha karşılamaya hazırlanıyor. Dünya meydanları bir kez daha kadınların coşkulu eylemlerine tanıklık edecek. Geçtiğimiz son bir yıl içerisinde de dünya pek çok kadın mücadelesine tanıklık etmişti.

MISIRLI KADINLARIN EŞİTLİK MÜCADELESİ

Mısırlı kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi bu yıl da devam etti. Mısırlı kadınların tacize ve tecavüze karşı başlattıkları mücadele kimi zaman sosyal medya kampanyalarıyla sürdü, kimi zaman da alanlarda kitleselleşerek devam etti. Anayasa hazırlık sürecinde hiç kadının yer almadığı kurulu protesto ettiler Mısırlı kadınlar. Büyük işçi grevlerinin yaşandığı Mahalla tekstil grevinde en önde yer aldılar, insanca çalışma koşulları istediklerini haykırdılar.

İSRAİL SALDIRISI ALTINDA FİLİSTİNLİ KADINLAR

Bu yıl savaşın en ağır yüzünü gördü Filistinli kadınlar. 28 gün süren İsrail saldırılarının altında bir yanda hayatta kalma mücadelesi verdiler, bir yandan da barış mücadelelerine devam ettiler. Dünyanın gözü önünde bir katliam yaşanırken vatanlarını İsrail işgaline bırakmadılar, terk etmediler ayrılmadılar.

Suriyeli kadınlar iç savaşın ortasında da yıllardır savaşın gölgesinde yaşam kurmaya Bir yanda yoksulluğun en ağır boyutlarını yaşayan Suriyeli kadınlar, günlerce elektrik su verilmeyen kentlerde yaşam mücadelesi sürdürüyorlar. Kaçmak zorunda kalanlar ise mülteciliğin en ağır şartlarıyla yüz yüze kalıyorlar. Kamplarda yoksulluğun yanı sıra tacize ve tecavüze uğrayan kadınlar savaşın görünmeyen yüzü oluyorlar.

UMUDUN ADI: ROJAVALI KADINLAR

Kanlı savaşların devam ettiği Ortadoğu’da umudun adı oldu Rojavalı kadınlar. Kobanê’de kadınlar ülkeleri ve halkı için ellerine silahla cepheye koştular. Kobanêli kadınlar Ortadoğu’da kadınların ezilmişliğinin değişebileceğine umut oldular. Kürt kadınlarının mücadelesi diğer ulus ve kadın direnişlerine de örnek oldu. Kobané’de özgürlük savaşı yanında Ortadoğu’da yeni bir yaşamın kurulacağının da umudu oldular. Kadınlar fırsat verildiğinde erkeklerden aşağı kalır yanlarının olmadığını gösterdiler. Tam da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Kadın erkek, fıtratı gereği eşit değildir,’ dediği anda eşitlik mücadelesinde en önde yer aldılar.

HİNDİSTAN’DA KADINLARIN CİNSEL ŞİDDETE KARŞI MÜCADELESİ

Kadınların her alanda ve yerde alenen tecavüz edildiği Hindistan’da kadınlar ataerkil kast sisteminin pençesinde yaşam mücadelesi veriyor. Kadına biçilen toplumsal roller, köy kurulu kararları, cinsiyet eşitsizliğine kadar pek çok alanda mücadele verdiler. Kendi ülkelerinde yok sayılan Hindistanlı kadınlar örgütlenerek tecavüz ve kırım kültürüne karşı durmaya çalıştılar.

İspanya’da, Brezilya’da El Salvador’da, ve daha nice ülkede, pek çok kıtada, farlı şehirlerde kadınlar mücadeleleriyle 8 Mart’ı karşılamaya hazırlanıyor. (EVRENSEL DIŞ HABERLER)

1446970cookie-checkKadınların öfkesi kıtaları aştı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.