Kafkasya'da çatışma durmuyor…

Gürcistan Dışişleri Bakanlığı, ateşkes önerisini içeren notayı Rusya'nın Tiflis Büyükelçiliğine iletirken, Rus İnterfaks ajansı, Gürcistan güçlerinin sabah erken saatlerde Güney Osetya'nın başkenti Tshinvali'yi vurduğunu ve saldırıda 3 Rus barış gücü askerinin öldüğünü duyurdu.

Rus savaş uçaklarının da Gürcistan'ın başkenti Tiflis yakınındaki bir askeri üs ve radar tesisini bombaladığı bildirildi.

ABHAZYA'DAKİ GÜRCÜ ASKERLERİNE ÜLTİMATOM

İnterfaks ajansının haberine göre, Rus komutanlığı, Rus güçlerinin Abhazya'daki Gürcü askerlerine silahlarını bu sabah bırakmaları için ültimatom verdiklerini, aksi taktirde Gürcü askerlerinin kontrolündeki topraklarda ilerleyeceklerini bildirdi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığının bir sözcüsü ise Gürcü güçlerinin silah bırakmayı ve ültimatomu reddettiğini açıkladı.

Bu arada, Rusya, Abhazya'daki asker sayısını 9 bine, zırhlı araç sayısını da 350'ye yükseltti.

RUS LİDERLER KREMLİN'DE TOPLANDI

Bu arada, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Başbakan Vladimir Putin, Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov ve üst düzey askeri yetkililer, Kremlin'de bir araya geldi.
Kremlin basın merkezinden yapılan açıklamada, Medvedev başkanlığındaki toplantıda, Gürcistan'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Güney Osetya'daki durumla ilgili değerlendirme yapılacağı kaydedilerek, ayrıntılı bilgi verilmedi.

ABD'DEN RUSYA'YA TEPKİ

ABD Başkanı George W. Bush Rusya'nın, Gürcistan'da başvurduğu sert askeri tedbirleri eleştirerek, Gürcistan'da şiddetin kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Rusya'nın verdiği orantısız karşılıktan duyduğum büyük kaygıyı ve Güney Osetya'nın dışındaki bombalamaları şiddetle kınadığımı dile getirdim" diyen Bush'un demecinin, Başkan Yardımcısı Cheney'in, "Rusya'nın saldırganlığı cevapsız bırakılmamak zorundadır ve bunun devamının ABD ile ilişkilerin üzerinde ciddi sonuçları olacaktır" şeklindeki açıklamasından hemen sonra gelmesi dikkat çekti.

NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer da Rusya'nın Güney Osetya'da Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü ihlal ederek, ölçüsüz güç kullandığını söyledi.  

1176200cookie-checkKafkasya'da çatışma durmuyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.