Kafkasya’daki mayın: Dağlık Karabağ

Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin hafta sonunda Münih’teki görüşmelerine değinen Daily Telegraph, Dağlık Karabağ sorununun, günümüzün Schleswig-Holstein sorunu olduğu kanısında.

1990’lı yılların başındaki savaş sonrası sorunun ihmal edildiğini belirten gazete, Schleswig-Holstein sorununun 19. yüzyılda üç savaşa neden olduğunu hatırlatıyor.

Daily Telegraph’a göre Dağlık Karabağ’ın geleceğinin; Türkiye’nin Kafkaslar’daki rolü ve bunun uzantısı olarak Avrupa Birliği’ne üye olma arzusu, Batı’ya petrol ile doğal gaz tedariki ve Ermenistan’ın kötü durumdaki ekonomisi üzerinde önemli etkileri olacak.

Gazete, “Soruna, bölgenin statüsü hakkında bir referandum karşılığında Ermenistan’ın bir miktar toprak vermesine dayalı bir çözüm bulunması kolay olmayabilir. Ama stratejik önemi büyük bir bölgede anlaşma sağlanamamasının getireceği tehlikeler de çok büyük” diye devam etti.

KARABAĞ’IN BAĞIMSIZLIĞINI TANIRIZ

Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Karabağ’da güç kullanma uyarısı üzerine Ermenistan, böyle bir durumda bölgeyi bağımsız bir devlet olarak tanıyacağını açıkladı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisya’ın sözcüsü Samvel Farmanyan, yaptığı yazılı açıklamada, bölgenin bağımsızlığını “barış sürecinde güçlük çıkarmaması için” bugüne kadar tanımadıklarını belirterek, “Eğer barış görüşmeleri çökerse ve askeri müdahale başlarsa, bağımsızlığı tanımaktan başka bir seçeneğimiz olmaz” dedi.

Aliyev ve Sarkisyan dün bir araya gelmişti. Aliyev önceki gün sert bir açıklama yaparak, “Sabrımızın sonuna geldik. Görüşmelerde yakın zamanda büyük bir ilerleme olmazsa, Azerbaycan, topraklarını güç kullanarak geri almaya hazır” demişti.

1224740cookie-checkKafkasya’daki mayın: Dağlık Karabağ

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.