Kahve açık fikirli yapar

Yeni bir çalışmanın kanıtları bunun meydana geldiğini ileri sürmektedir. Çünkü kafein beynin hızını değiştirmektedir.  Kafeinin genel olarak, karamsarlığa destek olmasından  değil.


Önceki çalışmalar, kafein tüketmenin, optimal doz (iki fincan kahveye eşdeğer) 200 miligram ile, birinin dikkatini geliştirebilebildiği  ve kavrama performansını iyileştirdiğini gösterdi.


Avustralya’daki Brisbane’deki Queensland üniversitesinden Pearl Martin ve arkadaşları, kafeinin orta dozu, aynı zamanda çok daha kolay bir şekilde  inançlarınıza ters düşen  argümanlar tarafından sizi ikna eder.


2005’te onun takımı, olgun insanların birleşimi, tipik görüşlerine karşı gelen ifadelerle ikna olduğunu öneren bir makale yayınladı. Çünkü o,  ifadelerin arkasındaki nedeni anlama yeteneklerini geliştirir.


İŞBİRLİĞİNE AİT RUH HALİ


Fakat insanlar basitçe, kahve içmelerinin onları daha iyi bir ruh haline koyması nedeniyle  diğerlerinin görüşleriyle daha çok uygun olarak aynı fikirde olursa ne olacak?


Bu soruyu yanıtlamak için takım, yaklaşık 150 gönüllüyü içeren bir deneye başladı.İhtiyari rahat ölüm gibi tartışılabilir tıbbi pratiklere yönelik tutumları hakkında sorgulandılar.


Ondan sonra katılımcılara, ya kabaca 200 miligram kafein içeren veya tamamen birleşimi içermeyen lezzetli bir portakal içeceği  verildi. 40 dakika sonra kafein seviyesi tüketimden sonra tipik olarak eriyip zayıfladığında, denekler özellikle görüşlerine ters gelen seçilmiş tartışmaları okudu.


Kafeinin insanları, zihinsel fonksiyonlarını daha iyi ilerlettiğinden mi yoksa ruh halini geliştirdiğinden mi, ikna olmaya daha çok açık yapıp yapmadığını belirlemek için, Martin’in takımı zihni başka tarafa çekme görevlerini  bir karışım içine attı. Deneyin bir kısmında,  araştırmacılar, gönüllülere metindeki “o” harflerinin üzerlerini  çizmelerini istedi. Diğer kısmında,  kulaklıklarını takmalarını istedi ve görüşlerine ters gelen tartışmaları okurken yüksek ve alçak sesli notaları bir düğmeye basarak ayırmalarını istedi.


ZAYIF KONSANTRASYON


Kafeinli içeceği tüketen gönüllüler, tüketmeyenlere göre, bakış açılarını çok daha iyi değiştirdiler. Bununla beraber, zihni başka tarafa çeken konular ne kadar çoksa, muhtemelen, o kadar az  görüşlerini değiştirdiler.


Çalışmanın otoriteleri, bunun daha iyi ruh halinden ziyade, daha iyi zihinsel fonksiyonun nedeni  kahvenin bir kişiyi çok daha kolay bir şekilde ikna olması fikrini desteklediğini söylüyor. Çünkü gönüllüler, konsantre oldukları zaman ikna olmaya sadece daha  çok açık oldular. Ve ikna edici tartışmayı özümseyebildiler.


Otoriteler, bu bulguların ışığında, iş toplantılarında zokayı yutuveren insanların, içeceğin onları nasıl etkilediğini tekrar düşünmek isteyebileceklerini ileri sürüyor.



*İngilizce Öğretmeni Yüksek Mühendis
Web sitesi. http://www.pekiyi.150m.com  
E-mail: [email protected]


Not: Bu yazı İngilizce aslından çevrilmiştir.

690250cookie-checkKahve açık fikirli yapar

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.