Kaşlı hastalar hac yolu gözlüyor!

Hastanedeki iki pratisyen doktorun da görevli olarak hacca gitmesiyle Kaşlı hastalar hac yolu gözlemeye başladı. Turizm cenneti ilçenin tek hastanesinin uzman hekim kadrosunda yalnızca genel cerrahi uzmanı görev yaparken acil serviste kadrolu doktor bulunmuyor.

Kaş Devlet Hastanesinde yıllardır bir türlü çözülemeyen uzman doktor sıkıntısı bir türlü çözülemiyor. Kadın doğum uzmanı başta olmak üzere genel cerrahi, ortopedi, nöroloji, çocuk ve kadın doğum uzmanı kadrosu bulunan hastanede yalnızca genel cerrahi uzmanı görev yapıyor. Kaş ve çevresindeki hastaların Antalya ve Fethiye’deki sağlık kuruluşlarında tedavi olduklarını belirten Antalya Tabipler Odası Başkanı Dr. Selçuk Koçlar, Kaş gibi merkezden uzak ilçelere özel hekim yetiştirilmesi gerektiğini söyledi.

KALP KRİZİ GEÇİREN HASTA BİR SAAT BEKLETİLDİ

Çocuk doktorunun günübirlik olarak Finike’den gelip gittiği Kaş Devlet Hastanesinde gece ve hafta sonları çocuk doktoru bulunmuyor. Doktor yetersizliğinin yanında yaşanan ambulans krizi Kaşlı acil hastalar için de kâbusa dönüşmüş durumda. İki hafta önce kalp krizi geçiren annesi Hatice Koçlu’nun ambulans krizinden dolayı bir saatten fazla Kaş Devlet Hastanesinde bekletildiğini anlatan Yusuf Koçlu, Antalya’da hastalarını götürecekleri hastane ve doktor adı vermedikleri için görevlilerin kendilerini beklettiği söyledi. Tanıdığı bir doktoru arayarak randevu aldıklarını ve ardından annesini ambulansla yola çıkarabildiklerini anlatan Koçlu, “Hastaya ilk müdahaleyi yapan Kaş’taki hastane yetkililerinin tüm çabalarına rağmen Antalya’da hastamızı kabul edecek bir hastane bulamadık. Sonunda özel bir hastaneden randevu alabildik ve gece yarısı yola çıktık” diye konuştu. “Parmağınız da kopsa uygun bir hastane bulamadıysanız, parmak kovada, siz burada bekliyorsunuz” sözleriyle uygulamaya tepki gösteren Koçlu, kalp krizi geçiren annesine saatler sonra ulaştırdıkları hastanede anjiyo yapılarak stent takıldığını söyledi.

KAŞ GİBİ YERLERE YENİ MODEL GEREKLİ

Türk Tabipler Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Selçuk koçlar, Kaş’ta yaşanan doktor sıkıntısının uzun yıllardır sürdüğünü belirterek sorunun bakanlığın yeni atama yapmamasından kaynaklandığını söyledi. Akseki ve Alanya gibi ilçelerde de benzer sıkıntıların yaşandığını anlatan Koçlar, Kaş gibi küçük ve merkezden uzak ilçelerde bütün alanlarda uzman doktor bulunmasının olanaksız olduğunu vurgulayarak, sorunun benzer yerleşimlerde istihdam edilmek üzere özel hekim yetiştirilerek çözülebileceğini söyledi. Geçmişte benzer uygulamaların bulunduğunu anımsatan Koçlar, “Kaş gibi merkezden uzak ilçelerde birkaç alanda uzmanlaşmış doktorların istihdam edilmesi gerekiyor. Yeni bir doktor modeli geliştirmeliyiz. Buralarda görev yapacak hekimlerin özel ücret politikalarıyla teşvik edilmesi gerekiyor” dedi.

AMERİKAN SİSTEMİ TAKLİT EDİLİYOR!

Kaş’ta yaşanan ambulans sorununa da değinen Koçlar, yaşanan durumun hükümetin sağlık politikalarının doğal bir sonucu olduğunu savundu. Hükümetin ‘Acil Hizmet Genelgesi’ olarak bilinen uygulamasıyla Amerikan sağlık sisteminin taklit edildiğini öne süren Koçlar, bu sisteme göre hasta naklinde sıkıntılar yaşandığını söyledi. 112 Acil Çağrı Merkezinin bu gibi durumlarda hastaları uygun sağlık kuruluşlarına yönlendirmesi gerektiğini belirten Koçlar, sağlık sistemindeki çarpıklığa dikkat çekerek şunları söyledi: “ bu gün kamu hastanelerinde 24 bin hekim olmasına karşın özel sağlık kuruluşlarında bu sayı 20 bin oldu. Benim çalıştığım hastaneden 59 hekim özel sektöre geçiş yaptı. Özel sektörün sistemdeki payı %36’ya ulaşmış durumda. Burada büyük bir sorun var. Özel sağlık kuruluşları nüfusun yoğun olduğu büyük kentlerde kümeleniyor. Rantabl olmayan küçük yerleşimler sistemin dışında kalıyor.”

1225790cookie-checkKaşlı hastalar hac yolu gözlüyor!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.