Kalaşnikof en çok öldüren silah

BM’nin, hafif silahların gizli ticaretiyle mücadele konulu bugün başlayan uluslararası konferansı dolayısıyla birçok uluslararası kuruluşu aynı çatı altında toplayan “Silahları Denetleyin” adlı grup tarafından yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, dünyada yaklaşık 70 milyon adet Kalaşnikof dolaşımda bulunuyor.

Araştırma sonucunda yayınlanan raporda, “cinayet işlemek, tacizde bulunmak, sakat bırakmak, korkutmak, işkence yapmak ve çok çeşitli ülkelerde çatışmaları alevlendirmek” için kullanılan AK-47’lerin, Afganistan, İngiltere, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Irak, Meksika, Sierra Leone, ABD, Venezuela ve Yemen gibi çok geniş bir coğrafyada görüldüğü ortaya koyuluyor.

“Silahları Denetleyin” grubunun raporunda, “üretim merkezlerinin çok sayıda oluşu, üretim fazlası silahların kolay bulunması ve silah sevkıyatını düzenleyecek kanun ya da ölçütlerin bulunmaması, bu silahların suçlular, silahlı milisler ya da silah tüccarları tarafından temin edilmelerini kolaylaştırdığı” belirtiliyor.

Bazı Afrika ülkelerinde 30 dolara bile Kalaşnikof satın alınabileceğini ortaya koyan raporda, silahı icat eden Rus general Mikhail Kalaşnikof’un kendisinin bile hafif silah ticaretinin çizgilerini kesin bir biçimde belirleyecek uluslararası bir düzenleme istediğini söylediğinin altı çiziliyor.

Raporda, Mikhail Kalaşnikof’un, “Bana sık sık AK-47’ler yüzünden insanların çektiği acılardan kendimi sorumlu hissedip hissetmediğim soruluyor. Ama bu silahların kimin eline geçtiğinin hesabının benden değil, üretimi ve ihracatı denetlemesi gereken hükümetlerden sorulması gerek” şeklindeki ifadesi de yer alıyor.

“Silahları Denetleyin” grubu, Uluslararası Af Örgütü, Oxfam International, Iansa (hafif silahlara karşı uluslararası eylem ağı) gibi sivil toplum örgütlerini bünyesinde topluyor. Grup, hükümetlerden hafif silah ticaretini sert kurallara bağlamalarını, üretimi denetlemelerini ve mevcut stokları güven altına almalarını talep ediyor.

FOTOĞRAF: Mikhail Kalaşnikof

1130930cookie-checkKalaşnikof en çok öldüren silah

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.