Kaldırımlar…

Kaldırımlar ülkemizde hiçbir zaman ciddiye alınmadı, özelikle liberal politikanın tam olarak hayat bulduğu 12 Eylül gününden beri. Bütün kaldırımlar üzerinde hep bir şeyler yapılmıştır, parke taşları beğenilmemiş, tekrar tekar değiştirilmiş, arabalar kaldırımlara park ediyor gerekçesiyle boyları uzatılmış, sonra enleri. O da olmamış, kaldırım taşları boyanmış, boyandığı bölgeye göre ve şehre göre renk değiştirmiş. O rengi neden sürüyorsun diyerek açılan davalar birbirini izlemiş.


Kaldırım diyerek geçme ey yaya, bastığın yeri tanı!


Yayalara ait olması gereken kaldırımlar bu aralar arabalar çıkamadığı yerlerde masalar ile donatılmış, masa girmeyecek yere ise bir iki sandalye atılmış. Kaldırım üzerinden yayalar yollara sürülmüş, yollar ise Allaha emanet, ne olacağı belli olmayan sürprizlere açık bir yer!


Kapkaç önceleri yaya olarak koşan çocuklara emanetti, kapkaçtan kazanılan para ile alınan motor bisiklet ile yapılır oldu, şimdilerde çok iyi gelir elde etmişler ki, arabalarla yapıyorlar! Yollarda sürünen yayalar, yollarda canlarını bırakan yayalar, kaldırımlardan kovulduklarının farkında dahi değiller.


Yaşadığınız şehir hangisi olursa olsun, durmadan kazınan ve yeniden inşaat edilen kaldırımlar birileri için iyi bir gelir kaynağı olmuş. Bu gelir kaynağı elbette çimento fabrikalarını desteklemek olarak da okunabilinir. Peki, 12 Eylül sonrası kim çimento fabrikalarının çoğuna sahip olduğuna bakın, kim bu işten iyi gelir elde ettiğini ve geliri iyi bir şekilde paylaştığının arkına varabilirsininiz!


Kaldırımlar modern dünyada yayalara ve özel olarak da hazırlanmış yollar varsa bisikletlilere açıktır. Bizde ise yayalar yollara sürüldüğü için, kaldırımlar kime ait olduğu tam tespit edilememiştir.


Kaldırımlar üzerine yazılmış hiç duydunuz mu son dönemde? Kaldırım üzerinde bekleyen bir güzel ya da sevgili hiç anlatıldı mı son romanlarda ve öykülerde? O kadar uzaklaştık ki kaldırımlardan yazarları ve şairlerin aklına dahi gelmiyor kaldırımlarda başlayan en güzel aşk hikayeleri! Bütün yayalar birleşip kaldırımlarımızı isteyelim, kaldırımlar tekerlekli sandalyede veya çocuk arabası ile dolaşan tek anneler için düşünülerek yapılmalıdır. Onların güvende ve rahat bir şekilde sokaklarda ve kaldırımlarda yürüyebileceği mimaride yapılmalıdır. Bugünkü gibi kaldırma çıkmak için merdivenden kullanılmamalı!


Kaldırımlar ile sürekli oynanmamalı ve buradan elde edilen ranta bir an son verilmelidir, artık yiye yiye bir şey bu kadar mı tüketilir? Tamam, ülkemizde çimento fabrikaları ve inşaat firmaları desteklenmeli, onlar sayesinde göreceli olarak işsizlik azalmakta, fakat bunun da bir sonu olması gerek, gerçek yatırımlara dönülmeli bu rantçı davranışlardan uzaklaşılmalıdır.
Kaldırımımı isterim!


Kaldırımda can güvenliği içinde yürüme özgürlüğümü yerel yönetimler sağlamak zorundadır. Kaldırımlara konulan masalardan alınan vergiler ile belediyeler iyi gelir elde ediyor, fakat benimde kaldırımda yürüme hakkım ne oluyor?


Şimdi kaldırım taşları sokak kavgalarında kullanılan en büyük silah olduğunu toplumsal olaylarda görülmektedir, neden diye hiç düşünüldü mü?


Çünkü kavgaya karışanlar kaldırımları kaldırım olarak hiç görmemişler ki, oranın ne işe yaradığını dahi bilmiyorlar! Ne yapsın adam, söküle takıla geriye kalan taş parçaları birer silah olarak kullanılıyor!


Yollar araçların olsun, fakat kaldırımlarımıza sahip çık, ey yaya!


Araba kullanırken ne kadar da kızarız değil mi yayalara, çünkü ehliyet alırken kursta öğretmişlerdir, yollar araçlara, kaldırımlar yayalara!


Çizgi resimlerde gösterilir genellikle kaldırımlar, hatta sağa dönerken ya da sola dönerken yayalara dikkat et diye de uyarı yapılır, yaya genellikle kaldırımda gözükür. Fakat yaşamda yoktur kaldırımda insan!


Gelin şimdi bu yazının sonunu bağla, olacak iş değil. Bir kaldırım yapan usta bulsam da o bağlasa bu yazının sonunu! Ona emanet edersem, belediye ile gider anlaşır ve her sene bu yazıyı bozar bozar yeniden biçimlendirir! Ömür boyu sabit bir iştir kaldırım döşemesi yapmak!


Sanırım bizler yeni meslek yaratmada dünyada bir benzeri olmayanlardanız!



—————————-
www.cemoezkan.de
http://cemoezkan.sitemynet.com

692340cookie-checkKaldırımlar…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.