Kalpten gelen resimler bu sergide buluştu

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Yazar ve ressam Hurşit İlbeyi’nin 8 yıllık çalışmalarının ürünü olan resimler, ‘Hayat Sanatla Güzel’ başlığıyla Üsküdar’da düzenlenen sergide sanatseverlerle buluşuyor. 6-12 Nisan tarihleri arasında Altunizade Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan serginin açılış kokteyli ise 6 Nisan Cumartesi günü saat 14:00’te gerçekleştirilecek. 2012 yılında geçirdiği şiddetli kalp krizinin ardından kalp hastası olarak yaşamak zorunda kalan İlbeyi’nin terapi amacıyla yapmaya başladığı resimler, yaşamın güzelliklerini yansıtıyor.

Hurşit İlbeyi, sanatın insan ruhunu arındırıp yücelteceği düşüncesiyle figüratif izlenimci tarzda resimler yapıyor. İlbeyi, tuval üzerine yağlıboya ve akrilik tekniğiyle yaptığı sörf, portre, manzara ve doğayla bütünleşmiş tarihi yapılar temalı resimlerle yaşamın güzelliklerini yansıtıyor. İlbeyi’nin özenli fırça dokunuşlarıyla oluşturduğu canlı renklerin armonisi, sanatsal iklimden esintiler sunuyor.



PAMUK TARLALARINDAN YAZARLIĞA UZANAN YAŞAM ÖYKÜSÜ

1963 yılında Şanlıurfa’nın Ceylanpınar ilçesinde Türkistan göçmeni bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen sanatçı, ilk ve orta öğrenimini bu ilçede tamamladıktan sonra liseyi Adana Ceyhan’da, pamuk tarlalarında ve çırçır fabrikalarında çalışarak okudu. Geçirdiği göz ameliyatı ve çalışma zorunluluğu nedeniyle eğitime ara verdi. İlbeyi’nin yaşam öyküsü Orhan Kemal’in romanlarında yansıttığı gerçekliğin kalbinin attığı topraklarda şekillenerek İstanbul’da sürüyor. İlbeyi, 1990’lı yıllarda İstanbul’daki yayınevlerinde editör, aylık dergilerde muhabir ve yayın koordinatörü olarak çalışırken, sinema ve tiyatro eleştirisiyle başladığı yazarlık serüveni boyunca, daktilo tuşlarının gece lokomotifi temposuyla roman, senaryo, piyes ve öyküler yazdı.

DAKTİLODAN TUVALE UZANAN YOLDA KALPTEN GELEN RESİMLER

Çeşitli dönemlerde yaptığı İran, Arabistan, İtalya, Almanya, Belçika ve Hollanda’da gezilerinin ardından doğu ve batı toplumlarına ilişkin gözlemlerini eserlerinde yansıtan Hurşit İlbeyi, 2000’li yıllarda Üsküdar’da aylık Kızkulesi Gazetesi’ni ve Kültür Vadisi portalını yayınladı. 2011’de damar hastalığı, 2012’de şiddetli bir kalp krizi geçiren sanatçı, ikinci yaşamında kalp hastası ve monoküler engelli olarak terapi amacıyla resim yapmaya başladı. Beş çocuk babası olan sanatçı, figüratif izlenimci tarz resimleriyle ve yazınsal yapıtlarıyla yaşama değer katmaya çalışıyor.



ÇOK YÖNLÜ SANATÇININ ROMANLARI BU TOPRAKLARI ANLATIYOR

Hurşit İlbeyi’nin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerde düzenlediği kişisel ve karma resim sergilerinin yanı sıra, Mavera Yolcusu, Umut Emekle Büyür, Yitik Ülkenin İnsanları, Irmaklar Denize Akar ve Berzah gibi yayınlanmış romanları bulunuyor. Dört ayrı senaryo ve üç piyese imza atan çok yönlü sanatçının çalışmaları arasında ödüllü eserler de yer alıyor.

2287380cookie-checkKalpten gelen resimler bu sergide buluştu
Önceki haberKırsal yoksulluğu üretimle yenecekler
Sonraki haberPencere
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.