Kamuoyu baskısı zeytinlik kıyımını durdurdu!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Zeytinlikleri yıkıma açacak olan yasal düzenleme, kamuoyunun zeytin ağacına sahip çıkan sağduyulu tepkilerinin ardından tasarıdan tamamen çıkarıldı.
Geri çekilen zeytinliklerle ilgili maddede bir yanlışlık bulmadığını söyleyen Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün “Bu ihtiyaç giderilmediği sürece bu yasa bundan sonra 17 defa, 27 defa gelebilir” ifadeleri dikkat çekti.
 
Dünyanın önemli zeytin üreticilerinden biri olan Türkiye’deki 171 milyon zeytin ağacının geleceğini tehdit eden üretim reformu tasarısı 1 Haziran’da alt komisyondan geçirildi. Geçtiğimiz hafta Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen  ancak kamuoyunun tepkileri yüzünden oylanmadan komisyona geri çekilen tasarı, zeytinlik alanlarda sanayi, enerji ve madencilik yatırımlarının önünü açan düzenlemeler içeriyordu.
 
TÜRKİYE’NİN GÖZÜ KULAĞI BUGÜN KOMİSYONA KİLİTLENDİ
Zeytin üreticilerin görüşü almadan hazırlanan, üstelik tarımla ilgili değil, sanayiyle ilgili komisyonda görüşülen tasarıya her kesimden tepkiler yükseldi. Muhalefet partilerinin milletvekillerinin yanısıra üretici örgütleri, sanatçılar, sivil toplum örgütleri ve her kesimden yurttaşın yarattığı kamuoyu baskısının ardından bugün yeniden ilgili komisyonda görüşülen tasarı nedeniyle Türkiye’nin gözü kulağı komisyondaydı.
 
SAĞDUYU HAREKETE GEÇTİ, ZEYTİNLİKLER TASARIDAN ÇIKARILDI
Kamuoyundan yükselen tepkilere kulak veren AKP, CHP ve MHP milletvekillerinin önergesiyle zeytinlikleri yatırımlara açacak olan 2. maddenin tasarıdan çıkarıldığı açıklandı.
 
‘2. MADDENİN ÇIKARILMASI YÖNÜNDE TEMAYÜL VAR’
AKP Konya Milletvekili Ziya Altunyaldız, komisyona geri çekilen tasarı hakkında şunları söyledi: “Baştan beri çoğulcu anlayış içinde getirdiğimiz tasarının 2. maddesinin bu metinden çıkarılması yönünde bir temayül var. Genel eğilime uygun olarak bu tasarıdan 2. maddenin çekilmesi ile ilgili biz de uzlaşı temin etmiş bulunuyoruz. Uzlaşı sonucunda tasarıdan 2. maddenin çekilmesi ile ilgili ortak bir önerge başkanlık divanına ulaşmış durumda.”
 
BAKAN ÖZLÜ’NÜN HEDEFİNDE TASARIYA TEPKİ GÖSTERENLER VARDI
Tasarının görüşüldüğü komisyon toplantısında konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün hedefinde ise zeytinlik kıyımına neden olacak tasarıya tepki gösterenler vardı.
 
Maalesef bu tartışmalara akıl ve bilim değil, ajitasyon ve hamaset hakim oldu” diye konuşan Bakan Özlü, “Maalesef 15 gündür talan, yağma edebiyatı yapılıyor. Siyasetçisi, gazetecisi, sanatçısı ile ‘Zeytinliklere kıymayın’ söylemleri geliştiriliyor. Bugün çevreyi koruma maksatlı teknolojiler son derece geliştiğinden, çok modern arıtma ve filtre sistemlerinin bulunduğundan bihaber olmak mümkün olmadığına göre bu yasaya çevre duyarlılığı sebebiyle itiraz edilmesini anlamak mümkün değilgörüşünü dile getirdi.
‘BU İHTİYAÇ GİDERİLMEZSE BU YASA 17, 27 DEFA GELEBİLİR’
Ben tekrar tekrar getirdiğimiz maddedeki sistemde bir yanlış ve kusur bulunmadığına inandığımızı ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullanan Bakan Özlü, “Alternatif önerilere açık olduğumuzu her defasında ifade ettik ve bu komisyonda aşağı yukarı 5-6 madde muhalefetin önerileri ile değiştirildi. Bu konuda maalesef bir öneri gelmedi. Sayın milletvekilleri, maalesef ret etmekle sorun çözülmüyor. Türkiye’de zeytinlik sahası tanımı ve zeytinlik sahalarıyla ilgili karar alacak bir mekanizmaya, yapılanmaya ihtiyaç var. Bu ihtiyaç giderilmediği sürece bu yasa bundan sonra 17 defa, 27 defa gelebilir. Dönmüyor desek de dünya dönüyor dedi.
 
Bakan Özlü, bu konuşmasının ardından resmi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda ise “Üretim Reform Paketimizde yer alan ve yanlış şekilde tartışılan zeytin alanları ile ilgili maddeyi tasarıdan çıkarttık” ifadelerini kullandı.
2098660cookie-checkKamuoyu baskısı zeytinlik kıyımını durdurdu!
Önceki haberSanatın birleştiriciliği
Sonraki haberİşte Erdoğan’ın 300 odalı yazlık sarayı!
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.