KANADA… Güz Sömestrinin Aksakallı Başbakanı

Üniversite eğitiminde yabancı öğrenci sayısıyla başı çekenin ABD olduğunu iyi biliyoruz.

Oradaki yüksek öğrenim kurumlarında bulunan yabancı öğrencilerin yüzde 20’dan aşağı düşmeyen miktarını da Komünist Çin Halk Cumhuriyeti göndermektedir, ki bu ayrı bir yazının konusudur; biz şimdi kuzeye, Kanada’ya bakacağız. 

Amerika’nın ardından dünyada en çok sayıda yabancı öğrenciyi üniversitelerine kabul eden Kanada’nın bu yılın Eylül ayında ne yapacağı, fakültelerin amfilerini açıp açmayacağı henüz belli değil. 

Bu belirsizliğe karşın, Kanada’nın 10 eyaletindeki büyüklü küçüklü tüm üniversiteler bir yandan Güz Dönemi kayıtlarını sürdürüyor. Sahne perdesini açıp açmayacağı belirsiz bir tiyatronun haybeye bilet kesmesi gibi…

Dünyanın her yerinden, çocuklarını okutup dokutmak isteyen anne babalar boğazlarından kesip, evlatlarını bu ülkeye göndererek bir baltaya sap etmek için didiniyor. Bu yılın virüslü geçen şimdiki zamanlarında kayıtlar o yüzden aksamadan, online- internet alışverişiyle sürmekte sürmesine ama, lakin ne olacağı da belli değil. 

Zira yaz sonunda daha büyük çapta hortlayacağını söyleyen şom ağızlılara bakılırsa, ikinci dalga bir salgın kaçınılmazdır. 

Böyle olursa, yabancı uyruklu talebeye üniversiteleri açmak şurada dursun, Kanadalı çocuklar da eğitime online devam edecektir. 

Etsinler demeyiniz! Her ne kadar online eğitimi savunan ve bu furyada kazancında Dolara Dolar demeyen bilgisayar program yazılım firmaları buna karşı çıksa da, eğitim kalitesinin düşmesi kaçınılmaz görünüyor. 

Sınıfta bile yüz yüze dersi layığıyla tamamlayamayan bir kuşak var ortada! Bu gerçeğin üstüne, bir de bu çocukları ekran başında disiplin içinde eğitebilmek en iyi deyişle safça değil, fazlasıyla ahmakça bir görüşün ötesine geçemiyor. 

Buraya kadar aktardığımız, işin eğitim felsefesi, anlayış ve metodu açısından önemli kısmı hiç kuşkusuz. Ancak bir başka yönü Başbakan Trudeau Hükümetini şimdiden kara kara düşündürmekte, nasıl önlem alınacağı henüz kestirilemediğinden, zamana bırakılmaktadır: Bu ders yılının sonbaharı, Güz Döneminde, eğer Kanada okulların kapısını açıp yabancı öğrencileri getiremezse 22 milyar Dolarlık gelirden olacaktır. 

Baştan başa, tüm ülkenin üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenci sayısı 2019 itibariyle 600 binin üzerindedir ve fakültelerin işletmeci mantığıyla konuşursak, ¨tam kapasiteyle çalıştığını¨ söylemek zaten mümkün değildir.

Kanada okulların, kampüslerin kapısını Eylül ayında açsa bile, bütün ülkelerin havayolu şirketleri yüzde 40 oranında küçülüp, neredeyse iflas eşiğine geldiğinden, ancak hükümetlerin desteğiyle uçakları kaldırabileceğinden, bilet fiyatları da alıp başını gidecek görünmektedir. Böyle olunca sömestr öğrenim fiyatından daha fazlasına uçak bileti alamayacak görünen on binlerce, yüz binlerce talebeyi uçağa bindirip arkasından ¨su dökmek¨ keseye bakar; cebi kuvvetli ebeveynler gönderse bile, büyük çoğunluğun Kanada üniversitelerinden bu yıl diploma hevesiyle yararlanması hayal görünüyor.

Bu belirsizlik nedeniyle üniversiteler kayıtların süresini uzatıyor, başvuruları oyalıyor, gelişmeleri gözlüyor. İki yıl önce 488 bin yabancı öğrenci mevcudu varken, geçen yıl patlama yaşayıp 600 binlere ulaşan Kanada üniversiteleri şimdi bir açmazın karşısında ve çözümü de virüsün keyfine kalmıştır. 

Gelmeyen öğrenci, açılmayan sınıflar, kapısına kilit vurulmuş kampüsler aynı zamanda bu eğitim kurumlarındaki öğretim görevlileri, çalışanları, emekçileriyle bir büyük iş kolunun çatırdaması demektir. Kapitalizm yıkılıyor derken çatıdan düşen taşlar, kiremitler herkesi incitiyor.

Kariyer

Sadece bu kadarla kalmıyor; 600 bin talebenin yaşam, konaklama, yiyip içme ve diğer harcamalarıyla bir büyük ekonomik alan da belirsizliğe düşmektedir.

Henüz kırklı yaşlarındaki Başkan Trudeau, birden ihtiyarladı mı ne!

Yakın zamanlarda salıverdiği sakallarında, o her seferinde ekrana çıkınca sıkça gördüğümüz beyazların artışında üniversitelerin geleceğine dair dertlerin de payı olsa gerekir.

[email protected]

2416130cookie-checkKANADA… Güz Sömestrinin Aksakallı Başbakanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.