Kanada petro-devlet olmak yolunda…

Nisan ayı başında Kanada’nın Alberta Eyalet Başkanı Bayan Alison Redford, Washington’daydı ve siyaset lobileriyle el sıkıştı.

Başkan Obama’yı göremedi, ama yakın çevresiyle teklifsiz tokalaştı.

Redford’ın bütün amacı Alberta’da toprak yüzeyindeki kumlu tabakanın yıkanması neticesiyle elde edilmekte olan düşük kaliteli ham-petrolü ABD’ye satmaktır.

Bir hatta birkaç boru hattı projesiyle Kuzey’deki arazilerden, yakın zamanda, biz diyelim üç ama siz deyin beş vakite kadar bir çevre felaketine yol açacağı kesin görünen kalitesiz petrolü ABD’ye akıtmak istemektedir.

Buna hem çevreciler karşıdır, zira petrol hatlarında meydana gelmesi yüzde 70 oranında risk taşıyan bir kaza beklentisiyle içme sularına kadar her şey zifte bulanacaktır; o zaman ziftin pekini yiyin denilecektir…

Buna, aynı zamanda Kanada’nın diğer eyaletleri de karşıdır, zira Alberta’nın petrol satmak iştahası yüzünden aşırı değerlenip kur farkı kazanarak yükselen Kanada Doları, mesela Ontario Eyaleti’ndeki fabrikaların kapanmasına neden olmuştur; zira federal rakamlara göre ihracat geçen yıl itibarıyla yüzde 48 gerilemiştir.
Bütün bunlardan daha önemlisi, hem Alberta’nın hem de Kanada Federal Devleti’nin petrolü kirli yöntemlerle çıkarıp dünyayı karbon gazına bulamak ısrarı yüzünden içine düştükleri petro-devlet egoizmi‘dir.

Asıl dert gibi görünen bu noktaya işaret etmeden evvel, kısaca belirtmek gerekiyor ki, Alberta Eyaleti’nde 1 varil petrol için 6 varil içilecek su heba edilmektedir, çünkü toprak yüzeyini yıkayarak kazanılan bu petrol Suudî’lerin sondaj yaparak artezyen gibi akıttıkları petrole benzemez; hem kalitesi düşüktür ve makinelere, araçlara zarar vermektedir, hem de yandıktan sonra karbon oluşumunda hâd safhaya varan atık bırakmaktadır.

İşte böylesi bir rezil petrolün ancak dünyada varil başına fiyatlar artınca değer kazandığı şu günlerde, herkes Başkan Obama’nın Key-Stone Pipe-Line denilen, çatal çatal ABD’yi baştan başa geçmesi tasarlanmış petrol hattına hayır demesini bekliyor.

Obama ise, henüz suskundur…

Bütün göstergeler ve işaretler Obama’nın hayır diyeceği yolunda, ama öte yandan Amerikan kapitalizminin ve dahi Kanada patronlarının kâr iştahası tersini bekliyor; gel de çık işin içinden…

Obama’nın hayır demesini asıl bekleyenler ise Kanada’nın safoş ve hödük olmayan aklı başında solcu, demokrat ve duyarlı insanlarıdır…

Onlara bakarsanız, Obama bu petrolü geri çevirirse Kanada demokrasisine hizmet etmiş olacaktır.

Zira yüzde 38 oy oranıyla Kanada Parlamentosu’nda çoğunluğu elde eden Muhafazakâr Parti’nin, Alberta’daki petrole güvenip Suudî Arabistan misali başına buyruk biçimde şımarmasından çekinenler vardır.

Dahası Kanada’nın bir petro-devlet olmasına az kaldı diyenler bulunmaktadır.

Siyasî değerlendirmeler ve akademisyenlerin sözlerine itibar etmek gerekiyor: Aşırı ve kurgusal olarak değerlenen, fakat üretim yapmadan, sırf petrolle kazanılmış gelire bağlı Kanada Doları merkezdeki yönetimin başını döndürecek, 10 Eyaleti bulunan Kanada’nın en şımarığı ise Alberta olacak, sonunda Kanada demokrasisi bundan zarar görüp yenik çıkacaktır.

Bu kaygılara parmak basan bir yazı, geçtiğimiz hafta içinde The New York Times gazetesinde, Thomas Homer-Dixon imzasıyla yayımlandı.

Ertesi gün bu yazı ve imza sahibi, Kanada’nın TRT‘si sayılabilecek olan CBC kanalında birçok habere konu olduğu gibi, radyo programcıları Mr.Thomas’a ulaşıp telefonla canlı yayında mülakat aldı.

Bu yayınların tümünde yazısındaki argümanları savunan yazar ve akademisyen, profesör Thomas, ¨Umarım ki Obama Key-Stone projesini çöpe atar, bu hem ABD ve hem Kanada için en doğru olan şeydir…¨ diyordu, ¨ Aksi hâlde, Kanada şımarık bir devlet durumuna dönüşecek, yakın zamanda demokratik erozyona uğrayacaktır!¨ diye ekliyordu.

Alberta Eyaleti’nin daha şimdiden, ¨Tepemizi attırmayın, vallahi Kanada federasyonundan ayrılır, kendi bağımsız devletimizi kurarız, haaa…¨ diye kafa tuttuğunu gördükçe bu sözlerin yabana atılmaz olduğu da ortaya çıkıyor…

Unutulmasın ki para konuşunca herkes susar; kadınlar hariç…

Alberta’nın sağcı partiden seçilmiş kadın başkanı Alison da zaten hiç susmuyor…

________________________

* [email protected]

1593050cookie-checkKanada petro-devlet olmak yolunda…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.