Kanada’da anti-terör operasyonu

Polis tarafından yapılan açıklamada, şüphelilerin, başkent Ottawa’daki parlamento binasına, dünyanın en yüksek binalarından birisi olan Toronto’daki CN Tower’a, Kanada istihbarat örgütü CSIS binasına, Toronto metrosuna ve diğer çok katlı binalara yönelik bombalı eylem hazırlığı içinde oldukları iddia edildi.

Polis sözcüsü Mike McDonell, ABD’nin Oklahoma kentinde 1995 yılında düzenlenen ve 168 kişinin öldüğü eylemde 1 ton amonyum nitrat kullanıldığını hatırlatarak, operasyonda ele geçirilen 3 ton amonyum nitrat ile daha büyük bir eylemin gerçekleşebileceğini belirtti.

Kanada Başbakanı Stephen Harper, operasyondan sonra yaptığı açıklamada, hükümetlerinin ulusal güvenlik için en üst seviyede gayret gösterdiğini belirterek, ”bundan sonra da bu tür girişimlerin üzerine kararlılıkla gidilecek” dedi.

Operasyona, ABD federal soruşturma bürosu FBI’ın da destek verdiği belirtildi.

Operasyon için Kanada’ya gelen FBI ajanı Richard Kolko, ABD’de halen tutuklu bulunan Syed Haris Ahmed ve Ehsanul İslam Sadequee’nin 2005 yılı mart ayında Toronto’ya geldiklerinin ve gözaltına alınanlardan bazıları ile görüştüklerinin belirlendiğini söyledi.

Gözaltına alınanlar arasında, yaşları 18’in üzerinde olan 12 kişinin isimleri şöyle:

Fahim Ahmad (21), Zakaria Amara (20), Asad Ansari (21), Shareef Abdelhaleen (30), Qayyum Abdul Jamal (43), Mohammed Dirie (22), Yasim Abdi Mohamed (24), Jahmaal James (23), Amin Mohamed Durrani, (19), Abdul Shakur (25), Ahmad Mustafa Ghany (21), Saad Khalid (19).

1129680cookie-checkKanada’da anti-terör operasyonu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.