Kanadalılar’ın altıda biri ırkçılık mağduru

Kanada’da yapılan bilimsel araştırma her altı Kanadalı’dan birisinin ırkçılık mağduru olduğunu saptaması ülkede sürpriz sonuç olarak karşılandı. Kanada’nın 2020 yılına kadar  tamamen göçmen emeğine bağımlı olacağı gerçeği karşısında, ırkçılığın yükseliyor olması siyasi çevrelerde de kaygıyla karşılandı.

SONUÇLAR KAYGI VERİCİ
Araştırmalardan yola çıkarak  4 milyon Kanadalı ırkçı saldırıya uğradığı ve en çok ırkçılığa uğrayanların sırasıyla Müslüman Araplar, yerliler (Kızılderililer), siyahlar, Doğu Hintliler, Asyalılar, Museviler ve Güney Amerikalı’lar olduğu saptandı.

Araştırma sonuçlarına göre araştırmaya katılanların:
– büyük çoğunluğu son 5 yılda toplumda ırkçılığa bakışta bir değişiklik olmadığını söyledi
– yüzde 13’ü son 5 yılda ırkçılığın arttığını söyledi
– yüzde 17’si ırkçılığın giderek arttığını söyledi
– yüzde 15’i ten renginin işe alınmada etkili olduğunu söyledi
– yüzde 13’ü bir başka ırktan evliliği asla düşünmediğini söyledi
– her 10 kadından birisi farklı ırktan komşu istemediğini söyledi.

“BİRŞEYLER YAPMALIYIZ”

Dominion Enstitüsünün yöneticisi Rudyard Griffıths: “Araştırma sonuçları, kendisini ‘çok kültürlü’ bir ulus olarak tanımlayan ve dünyaya bir hoşgörü modeli olarak sunan Kanada’nın yüzüne bir tokat gibi indi” dedi.

“Biz ırkçılığı geçmiş kuşakların bir sorunu olarak biliyorduk” diyen Griffiths, “Eğer bugün dört milyon Kanadalı ırkçılık kurbanı olduğunu söylüyorsa, buna karşı bir şeyler yapmalıyız. Irkçılığa karşı mücedele etmek demek, bütün bireylerine eşit fırsatlar tanıyan ve karşlılıklı saygı temelinde yükselen bir toplum yaratmak demek” diyerek kaygılarını belirtti.

BÜTÇE’DEN ÖDENEK

Geçen ay Kanada Federal bütçesinden, özellikle işyerlerindeki ırkçılıkla mücedele için, 56 milyon dolar ayrılmıştı. Araştırma sonuçları ödeneğin doğru kullanılıp, kullanılmadığı sorusunu da gündeme getirdi.

Hong Kong doğumlu Kanada Liberal milletvekili ve Multiculturalism (Çok-kültürlülük) Bakanı olan Raymond Chan’in, işyerlerindeki ırkçılık başta olmak üzere, hükümetin ırkçılığa yönelik yeni stratejisini açıklaması bekleniyor.

FOTOĞRAF: Kanada’daki Hamilton Göçmenlik Anıtı

AÇIK GAZETE: Kanada’da ırkçılığa karşı yatırım yapılıyor… Mersin’deki gösteride ceza-i ehliyeti bile olmayan 12 ve 14 yaşındaki iki çocuğun Türk bayrağını yaktığı gerekçesiyle devletin en üst düzeyinden yapılan açıklamalarla da ne yazık ki ırkçılığa yatırım yapıldı.

Bugün İstanbul’da yüzlerce gösterici DEHAP binasını taşlayıp tabelaya Türk bayrağını astı. Polis olup biteni seyretti… Bayrak yakmak için ya deli ya cahil ya da çocuk olmak gerekir. Yükselen ırkçılıktan bu iki cahil çocuk mu sorumlu tutulacak şimdi?

1101600cookie-checkKanadalılar’ın altıda biri ırkçılık mağduru

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.