Kanada’nın batı kıyısında 7.7’lik deprem

Kanada’nın batı kıyısı açıklarında 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Yetkililer, depremin ardından Kanada ve ABD’nin kuzey batı kıyıları için tsunami uyarısı yaptı. Hawaii adasına yaklaşık 2 metre uzunluğunda dalgaların vurduğu ifade edildi.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS), depremin British Columbia eyaletindeki Prince Rupert kentinden 198 km açıkta yaşandığını ve derinliğinin ise 10 km olduğunu açıkladı. İlk gelen bilgiler depremde can ve mal kaybı olmadığı yönünde. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, Kanada’daki depremin etkisiyle oluşan dalgalar nedeniyle ABD’nin Hawaii eyaletine bağlı adalar için de tsunami uyarısı yapıldığını duyurdu.

Tsunami Uyarı Merkezi’nden jeofizikçi Vindell Hu, Hawaii’nin kıyı bölgelerinde yaşayan 100-150 bin kişinin yüksek yerlere gitmeleri konusunda uyarıldıklarını söyledi. Hawaii’nin en yoğun nüfuslu adası Honolulu’da dört bir yanda sirenler çalarken, halkın adadan uzaklaşmak için araçlarına akın ettiği ve benzin istasyonlarını kilitlediği ifade edildi. Yaklaşık 100 bin kişinin dalgalardan korunmak için yüksek yerlere hareket ettiği tahmin ediliyor.

Tsunami Uyarı Merkezi’ndeki bir diğer jeofizikçi Gerard Fryer, tsunami tehlikesinin kendilerini çok beklenmedik bir anda yakaladığını ifade ederek, “Depremin ilk önce karada olduğunu zannettik ama okyanusun derinlerinde olduğunu öğrenince tsunami uyarısı yaptık” dedi. Fryer, adaya vuran ilk dalgaların 1.5 metre civarında olduğunu, bazı yerlerde 2 metreye kadar yükseldiğini ifade etti.
Dalgaların beklendiği gibi şiddetli olduğunu belirten Fryer, henüz hasar oluşup oluşmadığı konusunda bilgi vermedi.

Kanada Deprem kurumu, Haida Gwaii olarak adlandırılan bölgede yaşanan depremin ardından 4.6 büyüklüğünde artçı şoklar gerçekleştiğini açıkladı. Kanadalı deprem kurumu, ‘depremin British Columbia’nın merkezinde hissesildiğini, Haida Gwaii, Prince Rupert, Quesnel ve Houston bölgelerini etkilediğini’ belirtti. Depremin ardından hasar ve can kaybı olup olmadığına dair bilgi bulunmadığı ifade edildi.

HALK YÜKSEK BÖLGELERE KAÇIYOR

British Columbia acil yardım merkezi ise kuzey kıyıları ile Haida Gwaii adaları, aynı zamanda Bella Coola, Bella Bella ve Shearwater bölgeleri için de tsunami uyarısı yapıldığını açıkladı. Yerel basın ise tsunami uyarısı yapılan bölgelerdeki yerleşimcilerle, Haida Gwaii’de yaşayan aborjin kabilelerinin yüksek bölgelere sığınmaya başladığını duyurdu.

Öte yandan, Reuters’a konuşan kaynaklar depremin, eyaletin güneyindeki Victoria ve Vancouver gibi büyük kentlerde hissedilmediğini belirtti. Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, depremin ardından yaşanması beklenen tsunaminin yıkıcı güçte olmayacağını belirtse de, Batı Kıyısı-Alaska Tsunami Uyarı Merkezi, British Columbia ve Alaska kıyılarında hasar olabileceğini belirtti.

1362070cookie-checkKanada’nın batı kıyısında 7.7’lik deprem

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.