Kanada’nın kırdığı ceviz 3’ü buldu

Önce Brezilya’da Kanadalı enerji firmaları lehine casusluk yapıldığı iddiası ortaya atılmıştı, ardından Sri Lanka hükümeti insan hakları açısından suçlanmış, ayrıca Maldiv Adalar Cumhuriyeti aşağılayıcı ifadeler kullanıldı diye Kanada Dışişleri Bakanı’nın alenen şikâyet etmişti.

Brezilya Dışişleri Bakanlığı, ülkenin madenleri ve enerji kaynakları üzerine devlet arşivlerine, ilgili mercilere casusluk yaparak ajan soktuğu iddiasıyla Kanada’yı suçlaması, önce pek dikkat çekmemişti. Geçtiğimiz hafta ortaya atılan iddiaya bakılırsa Kanada Gizli Servisi bir süreden beri Brezilya’nın yeraltı kaynaklarına dair bilgi toplamaktaydı ve bunları Kanada’nın özel şirketlerine dağıtıyordu. Bu iddia üzerine, Kanada Başbakanı Stephan Harper sadece ¨Gereken araştırma ve incelemeyi yaptıracağım, merak buyurmayınız!¨ biçiminde üstü örtülü bir yanıt verebildi. Hâlen Brezilya-Kanada gerginliği bu anlamda sürerken, bir başka itiraz Maldive’den geldi.

Hint Okyanusu’ndaki Maldiv’in Cumhurbaşkanı Mohamad Waheed, tam da ülkesinin seçim arifesindeyken, Kanada Dışişleri Bakanı J.Baird’in içişlerine karışır bir tutum izleyerek, Maldive seçim sistemini demokratik bulmadığını açıklamış olmakla suçladı. Ancak Kanada Dışişleri Bakanı’nın ne dediği tam olarak bilinmiyor, bir karışıklık da o cephede sürüyordu. Kanada’nın Maldive Cumhuriyeti ile ilişkisi İngiliz Uluslar Topluluğu- British Commonwealth of Nations, adına devam ediyor. Her iki ülke de İngiltere’nin koloni tarihinden kaynaklanan eşit haklarla aynı ortak cemiyetin üyesi bulunuyor.

Bu gerginliklerin üzerine, yine İngiliz Uluslar Topluluğu üyesi Sri Lanka’dan bir başka sıkıntı geçenlerde eklendi. Kasım ayında Sri Lanka’nın Colombo kentinde toplanacak olan üye ülkelerin hükümet başkanları arasında yer almak istemeyen Kanada Başbakanı S.Harper, buna gerekçe olarak ev sahibi devletin insan hakları karnesindeki kırık notları göstermesi oldu. 53 ülkenin katılacağı toplantıya en büyükleri arasından Kanada’nın böylesi bir çekimserlik içinde görünmesi hem üye devletler arasında sıkıntı yarattı, hem de Sri Lanka İngiliz Topluluğu nezdinde şikâyette bulundu.

Kanada’nın geçtiğimiz hafta uluslararası kulislerde kırdığı cevizler böylece şimdilik 3’ü buldu. Şimdi Londra’nın araya girmesiyle İngiliz Uluslar Topluluğu’nun geleceğini karartan bu gelişmelerin önüne geçilmeye çalışılıyor.

1554930cookie-checkKanada’nın kırdığı ceviz 3’ü buldu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.