Kanada’nın yeni kenti: Hong Kong

Güney Çin-Hindi’ndeki Hong Kong’u Kanada’nın 16.kenti ilan etmeye karar verecek kadar kafası karışan Kanada yönetimi, ¨Biz Kanada’da yaşasınlar diye pasaport ve vatandaşlık verdik, ama onlar gidip Hong Kong’a yerleşti¨ diye sitem etti.

Güney Asya’nın bir dönem İngiliz kolonisi olmuş, şimdi Çin Halk Cumhuriyeti’nin vesayeti altındaki özerk Hong Kong kentinde 65 bin 521 Çin asıllı şehir sâkininin aynı zamanda Kanada vatandaşı olduğu ortaya çıkınca, işler karıştı. Çin Halk Cumhuriyeti’nden kaçıp Kanada’ya sığınmak üzere göçmen olan Çinlilerin 65 binden fazlası vatandaşlığı alır almaz, hem anavatana yakın ve hem de kendi lisanlarında yaşamak olanağı var diye Hong Kong’u tercih etmeye başladı.

Kanada Göçmen Dairesi ise saçını başını yolarak, ¨Biz, onlar gelsin, Kanada ekonomisine katkıda bulunsun diye vatandaşlık verdik, Çinliyi çalışkan bilirdik, ama onlar hemen ihanet etti, Kanada vatandaşı olacağız diye yemin ve and içip derhal buradan kaçtı, kendimizi ihanete uğramış hissediyoruz!¨ dedi.

Bir kez alınan vatandaşlığın tekrar geri iadesi olmadığından, hazır Kanada vatandaşıyken Hong Kong’da yaşamayı garantilemiş akıllı ve uyanık Çinliler, gelen haberlere bakılırsa, bir daha Kanada’ya adım atmaksızın bu kentte yaşamaya devam edip, global kapitalizmin simgesi gökdelenlere atfen CAMLI KENT adındaki Hong Kong’da paraya para demiyor, mal üzerine mülk ekliyor.

1551120cookie-checkKanada’nın yeni kenti: Hong Kong

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.