Kanalizasyona bir can daha

İstanbul’da 5 yaşındaki Dilara Dumru’nun ardından, Kocaeli Darıca’da 2.5 yaşındaki Tuğçe Özbilgili’nin ve Ağrı’da da 5 yaşındaki Cem Yıldız’ın kapağı açık rögar ve fosseptik çukurlarına düşüp ölmesinin ardından bu kez de Adana’da da 6 yaşındaki Tayfun Kuzu, onarım için belediye ekibi tarafından rögar kapağı kaldırılıp kazılan kanalizasyon çukuruna düşerek hayatını kaybetti.


Oğulunu ölümü üzerine sinir krizleri geçiren anne 40 yaşındaki Ziynet Kuzu, “Belediyeden şikayetçiyim. Tayfun’umu öldürdüler” diyerek gözyaşı döktü.


Adana merkez Yüreğir İlçesi’ne bağlı Doğankent Beldesi Cumhuriyet Mahallesi 13’üncü Sokak’ta oturan 37 yaşındaki Mustafa Nazlı’nın evinin önündeki rögardan sızan pis sular bahçesine ve avluya dolmaya başladı. Mustafa Nazlı geçen pazartesi günü Doğakent Belediyesi’ne başvurarak kanalizasyon borusundaki sızıntının giderilmesini istedi. Belediye yetkilileri de, iddiaya göre, iş makinelerinin olmadığını, durumu Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ASKİ’ye bildireceklerini belirtip, sızıntının yerinin tespit edilmesi için borunun etrafını açmalarını söyledi.


Ev sahibi Mustafa Nazlı bunun üzerine salı sabahı 50 YTL karşılığında kepçe kiralayıp sızıntının bulunduğu yerde kazı yaptırdı. Yaklaşık 1.5 metre derinliğindeki çukur kısa sürede kanalizasyon suyu ile doldu.


İddiaya göre çarşamba günü, ASKİ görevlileri akşam saatlerinde sızıntının bulunduğu yere gelip kısa süreli bir çalışma yaptıktan sonra ev sahibi Mustafa Nazlı’ya “Mesaimiz bitti sonra geleceğiz” diyerek yolun ortasındaki su birikintisi için hiçbir önlem almadan gitti.


HERŞEY AYNI


İstanbul, Kocaeli ve Ağrı’da art arda 3 çocuğun ölmesine karşın açılan kanalizasyon çukurunun etrafında herhangi bir koruma önlemi alınmadı ve dördüncü faciaya davet çıkarıldı.


Aynı mahallede 11’inci Sokak’ta oturan Kuzu Ailesi’nin 4 çocuğundan Tayfun Kuzu, bugün saat 14.00 sıralarında babannesinin evine giderken merak edip pis su dolan çukura bakarken dengesini kaybedip düştü. Tayfun’un çukura düşüşünü evlerinin balkonundan gören 10 yaşındaki Tuba Özcan, “Adile abla, çukura çocuk düştü” diye bağırdı. Ev sahibi 35 yaşındaki Adile Nazlı, çukurun kenarından boğulmak üzere olan Tayfun’u çıkardı. Mahalle sakinlerinin Adana Devlet Hastanesi’ne kaldırdığı küçük Tayfun tüm müdahalalere karşın kurtarılamadı. Jandarma olay yerine gelerek şeritle çukurun etrafını çevirip önlem aldı.


“BİRİSİNİN ÖLMESİ Mİ LAZIM?”


Küçük Tayfun’u kanalizasyon çukurundan çıkartan Adile Nazlı, “Komşumuzun kızı çocuğun düştüğünü söyleyince koşarak çukurun yanına gittim. Çocuk batmıştı. Elinden tutup yukarı çektim. Çıkardığımda yaşıyordu. Ama, çok pis su yutmuşa benziyordu. Elim ayağım karıştı. Biz bir haftadır bu arızanın giderilmesi için hergün belediyeye gidip geldik. İlla ki bir insanın ölmesi mi gerekiyordu? Eğer bu arıza onarılsaydı, önlem alınsaydı şimdi bu çocuk ölmeyecekti” dedi.


AİLE SİNİR KRİZİ GEÇİRDİ


Kanalizasyon çukurunda ölen minik Tayfun’un babası seyyar pazarcı Hüseyin Kuzu ve annesi Ziynet Kuzu sinir krizi geçirdi. Acılı baba üzüntüden konuşamazken anne Ziynet Kuzu oğlunun ölümünden belediyelerin suçlu olduğunu söyledi. Ağıtlar yakan acılı anne, “Belediyelerden şikayetçiyim” dedi.


Mahalle sakinleri ise bir haftadır açık olan çukurun bulunduğu sokakta yüzlerce çocuğun öğrenim gördüğü Celil Çavuşoğlu İlköğretim Okulu’nun bulunduğunu belirterek, “Bugün olmasa yarın başka bir çocuk düşüp ölecekti. Bu kadar vurdumduymazlık olamaz. Dün İstanbul’da bugün Adana’da çocuklar çukurlara düşüp ölüyor. Sorumlularına en ağır ceza verilmesi lazım ki bir daha görevlerini tam yapsınlar” diye konuştu.


ASKİ: BİZ AÇMADIK


ASKİ Genel Müdürü Bayram Merdan, olayı ilgili daire başkanı ve mühendisten öğrendiğini söyledi. Çevre sakinlerinin iddiasının aksine kanalizasyon sızıntısı ile ilgili kendilerine bilgi verilmediğini ifade eden Merdan, “Ben de olayı arkadaşlarımdan öğrendim. Çok üzücü. Aileye başsağlığı diliyorum.  Mühendis arkadaşımızın bana anlattığına göre, vatandaşın evinin önündeki kanalizasyon tıkanmış. Kendisi çukuru açmış, ancak kapatmamış. Niye açıyorsun? Madem açtın, neden kapatmıyorsun? Bize bu konuda herhangi bir bilgi verilmemiş. Bize bilgi verilmiş olunsaydı ekiplerimiz anında gider, tamiratı yapardı. Yapamazsa bile çukuru kapatırdı. Ben her zaman ekiptekilerine ‘Yapamadığını kapat ertesi gün tekrar devam edersin’ diye talimatım var” dedi.


Ancak çevre sakinleri ve ev sahibi Mustafa Nazlı, ASKİ ekibinin gelip, müdahale etmeden gittiği konusunda ısrar etti. Neşet KARADAĞ/ADANA, (DHA)

1040020cookie-checkKanalizasyona bir can daha

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.