Kandil’e mesajlar bizden gidecek

Meclis’te bir grup gazeteciye gündemi değerlendiren Demirtaş, İmralı’ya gidecek heyet konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘eş başkanlar olmaz’ yönünde tartışma yürütmesini doğru bulmadığını söyledi. Demirtaş, “Zannediyorum farkına vardılar. Bazı AKP’liler bize, ‘Keşke böyle bir tartışma yapmasaydık’ dediler. ‘Eş başkanlar veto edildi’ yaklaşımı doğru değil. Süreç ilerledikçe her halükarda eş başkanlar adaya gitmek durumundadır” dedi.

‘BİZDE BURUKLUK YOK’

Öcalan’ın hükümete bir yol haritası verdiğini ve bunu kamuoyuna da sunmak istediğini kaydeden Demirtaş, “Biz süreci tıkamak gibi bir sorumluluğu kabul edemeyiz. Adaya gidilmesini bizden hükümet istemişti. Oslo sürecinde kendileri Oslo ve Kandil’le görüşüyorlardı. Bu defa mesajları onlara iletmemizi bizden rica ettiler. Bizi çağıran ve engelleyen kendileri. Görüşme sonrası mesajların Kandil’e gitmesini sağlayacağız. İlla Kandil’e gitmek gerekmiyor. Mesajlar için yardımcı olacağız” dedi.

Demirtaş, “Tabii ki herkes Sayın Öcalan ile görüşmek ve tartışmak ister ama bu burukluk yok. Kandil ve Öcalan arasındaki silahla ilgili alacakları her karar bizim destekleyeceğimiz ve arkasında duracağımız karardır” diye konuştu. (NAMIK DURUKAN Milliyet/Ankara)

FT: ARINÇ MEMNUN

Öte yandan FT de PKK’nın hapisteki lideri Abdullah Öcalan’la görüşmeye gidecek heyetle ilgili çıkmazın aşılmasının, kapsamlı müzakerelere başlanması umutlarını artırdığını önesürdü.

Süreçle ilgili olarak Türk kamuoyunun ciddi çekinceleri olduğu vurgulanan haberde şöyle denildi:

“Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ‘Bu ziyaret sürecin devam ettiğini gösteriyor. Sonuçtan umutluyuz’ diyor. Ama birçok yorumcu sorunun uzun yıllardır devam etmesi ve Erdoğan’ın kendisine daha geniş yetkiler verecek yeni bir anayasa kapsamında bir anlaşmaya varmak istemesi nedeniyle görüşme sürecinin zorlu olacağını söylüyor.

Bu hafta yayımlanan bir anket bu engellere işaret ediyor. Ankete katılanların yüzde 50’si Türkiye’nin terör sorununun askeri güçle çözülmesi gerektiğini söyledi. Yüzde 55’lik bir kesim görüşmelere karşı çıktı. Bununla birlikte Kadir Has Üniversitesi’nden Soli Özel, Erdoğan’ın bir anlaşmaya varma motivasyonu olduğunu, zira diğer yöntemlerin özellikle de güç kullanımının sonuç vermediğini söylüyor.”

1374280cookie-checkKandil’e mesajlar bizden gidecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.