Kanser fabrikası ‘Eternit’ mahkemede

2 bin kişinin izlediği, 3 bin işçinin yakınlarının 5 milyar avro tazminat talebiyle açtığı toplu davada çokuluslu Eternit’in bugünkü üst düzey yöneticilerinden İsviçreli milyarder Stephan Schimdhaeny ve Belçikalı Baron Louis de Cartier De Marchienne hakim karşısına çıktılar.

18 ay sürmesi ve 2011 yılında karara bağlanması hedeflenen ve Avrupa’da amyant kullanmaya devam eden başka şirketler açısından örnek oluşturan davayı çok sayıda gazeteci izlerken, 3 bin mağdurun yakınlarını ilk defa uluslararası hukukçulardan meydana gelen bir avukatlar grubu savunuyor.

İsviçreli milyarder Stephan Schmidhaeny ve Belçikalı Baron Louis De Cartier De Marchienne Torino’da görülmeye başlanan davada Eternit’in İtalya’da Cavagnolo (Torino), Casale Monferrato (Alessandria), Rubiera (Reggio Emilia) ve Bagnol’de(Napoli) kurulu fabrikalarında üretimde amyant kullanımına izin vererek işçilerin kansere yakalanması ve ölümlerine neden olmak suçlamasıyla yargılanıyorlar.

Her iki üst düzey yöneticinin doğal çevreye verdikleri zarar nedeniyle 13 yıla kadar ve insan sağlığı ve doğal çevre açısından sergiledikleri ihmal ve gerekli güvenlik önlemlerini almadıkları gerekçesiyle de 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları öngörülüyor.

Uluslararası avukatlar grubu savunuyor

Eternit davasında kayıp yakınlarının savunusunu üstlenen uluslararası avukatlar grubu ise Avrupa’da doğal çevre ve insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle açılan benzeri davalar açısından bir ilk örnek oluşturuyor.

Bu yönde bir savunma modelinin tercih edilmesindeki ana amaç, her bir ülke avukatının Eternit’le ilgili mahkemeye sunacağı bilgiler ve belgeler ışığında uluslararası şirketin güvenlik ve sağlık politikasının tek bir yönetim biriminden idare edildiğine işaret etmek olacak.

Soruşturmanın uluslararası bir çerçevede yürütülmesi Eternit’in çeşitli Avrupa ülkelerinde görev alan işçilerin kansere yakalanmaları dikkate alınarak karara bağlandı.

Son bir yılda 427 işçi kansere yakalandı

Öte yandan İtalya’da Çevre Bakanlığı’nca Eternıt fabrikalarından birinin kurulu olduğu Casale Monferrato’da amyant kullanımına bağlı çevre kirliliğinin fabrika binası ile sınırlı olmadığı, amyantin 738,95 km’lik bir alanda doğal çevreyi tehdit ettiği gerçeği ortaya çıktı.

Aynı bölgede 48 belediyenin yanlız eternite bağlı değil ama bu maddenin üretim atıklarının neden olduğu kirlilik nedeniyle de tehdit altında bulunduğu vurgulandı.

Dava sürecinde geçmiş 40 yılda yaşamını yitirenlerin yani sıra 2008 sonrası kansere yakalanan işçilerin durumu da soruşturulacak. Torino mahkemesinin verdiği bilgiye göre, İtalya’da 2008 sonrası Eternit fabrikalarında 427 işçinin kansere yakalandığı saptandı. Bu kişilerden 257’si son bir yıl içinde yaşama veda etti. 170 kişi ise kanser hastalığı ile mücadele etmeye devam ediyor.

1498240cookie-checkKanser fabrikası ‘Eternit’ mahkemede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.