‘Kaosun sorumlusu Haşim Kılıç’tır’

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Suha Okay, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, Danıştay’a yönelik açıklamalarına tepki göstererek, ”Yüksek yargıda, Sayın Kılıç’a tepkilerin olduğu bir gerçek. İstifa kendi takdirleridir, ama yargıda yaratılan kaosun sorumlusu Kılıç’tır” dedi. 


CHP Grubunda gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Okay, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. ”Yargı cephesinde açıklamalar savaşı yaşanıyor, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki soruya Okay, yargının tepesinde, hatta kurumlar arasında birbirinden farklı açıklamalar sürecinin yaşandığını söyledi. 


Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç’ın, geçmişten bu yana hem kararları hem de söylemlerine bakıldığında, böyle bir açıklama yapmasını yadırgamadığını ifade eden Okay, ”Ama yadırgadığım tarafı şudur; Başbakanın açıklamasının akabinde, Anayasa Mahkemesi Başkanının, Başbakanın açıklamasını onaylayan, destekleyen ve bu açıklamayı bütünlemeye çalışan bir açıklama içerisinde olmasını yadırgadım. Anayasa Mahkemesi Başkanı, böylesine bir açıklamayı, bireysel düşüncesini, kurumsal bir açıklama, kurumsal bir karar gibi ifade etmesi de yadırgatıcı bir başka tavrı oldu” diye konuştu. 


Anayasa Mahkemesi Başkanlığının, kişilerin, bireysel düşüncelerini açıklama makamı olmadığını savunan Okay, hakim ve yüksek yargının kararlarıyla konuşacağını söyledi. 


Okay, ”Kılıç’ın, yaşanan tartışmaları, kayıkçı kavgası olarak nitelemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine, ”’Ulu orta basın önüne çıkıp, ‘yaşanan tartışmalar kayıkçı kavgasıydı’ türünden ifadelerle konuşması, yargı mensuplarına yakışmaz” dedi 


CHP’li Okay, ”Kimi çevreler Kılıç’ın istifa etmesi gerektiğini söylüyorlar. Buna katılıyor musunuz?” sorusuna ise ”İstifa, kendi takdirleridir, ama yargıda yaratılan kaosun sorumlusudur” karşılığını verdi. 


Başbakan Erdoğan’ın, Danıştay’a yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Okay, Başbakan Erdoğan’ın ilk defa yargıya karşı konuşmadığını belirtti. 


Tüm bu tartışmaların, seçmen kütüklerinin yazılmasıyla başladığının, yerel seçimlerin akıbetini nasıl gördüğünün sorulması üzerine de Okay, ”Çok net olarak şunu söyleyeyim, 29 Mart 2009’da yerel seçim yapılacaktır, bunun ertelenmesi söz konusu olamaz” dedi. 


MHP’nin, seçmen kütüklerinin yeniden belirlenmesine yönelik önerisinin, reel politiğe aykırı olduğunu ifade eden Okay, bunun yetiştirilmesinin mümkün olmadığını ileri sürdü. Okay, 29 Mart yerel seçimlerinde referandumda kullanılan seçmen kütükleri üzerinden güncellenerek, kullanılabileceğini kaydetti. 


Okay, İşçi Partisi başvurduğu gerekçesiyle, YSK ile İçişleri Bakanlığı arasında imzalanan protokolün iptali istemiyle Danıştay’da dava açmaktan vazgeçtiklerini bildirdi.  

1071680cookie-check‘Kaosun sorumlusu Haşim Kılıç’tır’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.