Kapı paspasları

Her insan takdir edilmeyi sever. Takdir edilmek, her çeşit insanın için için ihtiyacı içinde olduğu bir kavramdır diyebiliriz.

Doğru ve yerinde kullanılırsa çok önemli bir motivasyon biçimidir.

Çoğu zaman takdir edilen kişi, yaptığı şeyin farkına varıldığını anlar ve mutlu olur. Kendisini mutlu hisseden insan çevresini de mutlu eder. Hemen herkes, yaptığı güzel bir hareketin ya da güzel bir işin başkaları tarafından görülmesini ister. Güzel ve faydalı işlerin devam etmesi için belki de onlardan bahsedilmesi ve değerlerinin anlaşıldığının hissedilmesi iyi olacaktır.

Fakat bilelim ki; başkalarının güzel ve faydalı işlerinin değerlerinin anlaşılması ve takdir edilmesi her insanın harcı değildir. Bu, ancak yüksek ruhlu insanların yapabileceği bir iştir. Bencil insanların işi değildir. Bu sebepten her zaman ve herkesten takdir beklemek doğru değildir. Siz doğru yapmışsanız bu manevi takdir yeter de artar.

Yapılan güzel bir işin başkaları tarafından görülmesi ve takdir edilmesi başka, durup dururken ve her zaman insanlardan takdir beklemek başka bir şeydir.

İnsanların kusurlarını, mevcut iyi hareketlerini takdir etmek suretiyle, düzeltmeye çalışmalıdır. Takdir böyle yerlerde doğru olur.

Şunu da unutmamalı ki, riyakârca bir takdir zararlı olabilir. Bir insanı onda bulunmayan bir meziyetle övmeye kalkışmak ancak iki yüzlülük olur.

Bu meselenin bir de aşırı durumları vardır. Mesela bir kadın, kocasının ilgisini üzerine toplamak için, yalandan hastalanır. Bir çocuk parmağındaki yarayı, ona buna gösterip, ilgilenmelerini ister. Büyükler de çocuklarından farklı değildir. Yazdığımız bir şiiri bir arkadaş beğense, ona yazdığımız bütün şiirleri göstermeye çalışarak, bizimle daha fazla ilgilenmesini, bizi takdir etmesini isteriz.

Bazı kimselerin önemli kişi olma arzusu, tımarhaneye düşmelerine sebep olmuştur.

Her durumda insanlardan mutlaka takdir bekleyen insan aslında hastadır. Ancak zayıf karakterli insanlar kendilerini över başkalarını sürekli eleştirir tenkit ederler, hiç kimseyi beğenmezler

Sürekli insanların bir açığını yakalamaya çalışırlar. Övülmekten çok hoşlanırlar. Hiç kimseyi anlamazlar ama kendilerinin anlaşılmasını isterler.

Ne yapmalı?

Doğruyu yapmalı ve “kim ne derse desin” diyebilmelidir.

İnsanın takdir edilme arzusu çok aşırıya kaçtığı ve hele bu takdiri görmediği zaman kendisini kaybeder ve hatta sert, öfkeli ve sevimsiz olur.

Bazıları ise bu takdiri görmediği zaman içine kapanır ve takdir almak gayesiyle hemen herkesi memnun etmeye çalışan adeta kapı paspası olur.

Onun için yanında kendinizi değerli hissettiğiniz ve değerli olduğunu bildiğiniz insanlarla dost olun

Yoksa bir yerlerde kapı paspası olursunuz.

Kapı paspasları gibi…

[email protected]

744210cookie-checkKapı paspasları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.