Kapatma kararına kim ne dedi?

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, kararın, hukuki olma niteliğinden fazla siyasi nitelik taşıdığını ve Türkiye’nin siyasi ihtiyaçlarına şu anda çok uygun düşmediğini söyledi.

Anayasa mahkemelerinin, özel bir değerlendirme yapan mahkemeler olduğunu dile getiren Günay, bunların, parlamentoyu, siyasi partileri denetlendiğini, esas itibariyle verdikleri kararın çoğu kez siyasi olduğunu aktardı.
Kendisinin de bir hukukçu olduğunu dile getiren Bakan Günay, bunun çok çeşitli örneklerini bildiğini, anayasa mahkemelerinin, çok kritik konjonktürlerde karar verdiğini ve gerekçesini yıllar sonra açıkladığını, ancak siyasi etkisini o an doğurduğunu kaydetti.

Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ”Bu kararın da hukuki olma niteliğinden fazla, siyasi nitelik taşıdığını ve Türkiye’nin siyasi ihtiyaçlarına şu anda çok uygun düşmediğini düşünüyorum” dedi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin: “TBMM’nin, Türkiye’nin bu görüntülerden kurtulması için üzerine düşenleri kısa sürede yapması gerekir diye düşünüyorum.”

Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel: “Mahkeme kararı herkes tarafından tartışmasız kabul olunmalıdır. Yargıyı rahat bırakalım.”

Devlet Bakanı Faruk Çelik: “Ben Türkiye’de siyasi partilerin kapatılmasına karşıyım. Siyasi partiler kapatılmamalı.”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ: “Biz parti olarak prensipte parti kapatılmasına çok doğru bakmıyoruz. Kamuoyunda bu görüşümüz biliniyor, ama sonuçta Anayasa Mahkemesinin verdiği bir karardır. Süreci biz de izleyip, takip edeceğiz.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Yüce mahkemenin bu kararını herkes saygıyla karşılamalı ve içinden geçmekte olduğumuz nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmalıdır.”

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu: “Demokrasilerde siyasi partiler çok önemlidir. Vazgeçilmez unsurudur. Siyasal partilerin kapatılmasını istemeyiz. Ama siyasi partilerin de o ülkenin anayasasına ve hukukuna göre çalışması da temel bir kuraldır.”

Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Yekta Güngör Özden: “Mahkemenin bu kararı oybirliğiyle vermesi gerçekten Anayasa’ya aykırılıkların beklenin üzerinde kanıtlarla belgelenmiş olmasıdır. O nedenle bana göre uygundur.”

Saadet Partisi Genel Başkanı Numan Kurtulmuş: ”Biz partiyi kapatmak yerine suça bulaşmış olan siyasi parti mensuplarının cezalandırılmasını daha doğru buluyoruz.”.

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan: “”Siyasi partilerin kapatılmasına karşıyız. Siyasi partileri kapatacaksa millet kapatsın.”

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk:
DTP’nin kapatılmasını 63 yıllık çok partili siyasi hayat bakımından bir talihsizlik olarak değerlendirdiklerini, ancak, bu kararı, hukuk devleti tüm kurum ve kuralları ile işletildiği için saygıyla karşıladıklarını belirtti.

İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras: “DTP’nin kapatılması, bundan çok daha vahim sonuçları olabilecek bir süreci önümüze koyuyor.”

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten: “Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünde bir engel.”

AB dönem başkanı İsveç, DTP’nin kapatılması kararından “kaygı duyduklarını” açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly, “Türkiye’deki tüm siyasi aktörleri, uzlaşının takipçisi olmaya, demokratik değerleri yansıtmaya ve şiddetin kullanımı ve desteklenmesinden kaçınmaya teşvik ediyoruz.”

KESK Genel Başkanı Sami Evren: “DTP’nin kapatılması sadece bir parti kapatma olarak ele alınamaz. Bu karar farklı kimliklerin kendi özgünlüklerini de kapsayacak şekilde siyaset yapmasının ve örgütlenmesinin engellenmesidir.”

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi: “Partilerin değil, ‘benim için demokrasi, benim için hukuk’ dönemi kapatılmalıdır.”

MÜSİAD: “MÜSİAD, özgürlüklerin daraltılmasını değil genişlemesini ilkesel düzeyde desteklemiştir ve desteklemeye de devam edecektir.”

AÇIK GAZETE: DTP’nin kapatılması sorunun çözümünü uzatacak. Öte yandan DTP de özeleştiri yaparak kazaya neden olan aşırı hızdaki sorumluluğunu üslenmeli ve yeni dersler çıkararak yoluna devam etmeli…

İLGİLİ HABERLER:

– Ayna: Ufuk Uras planı yok
– İşte siyaset yasağı getiren eylemler
– DTP kapatıldı
– “Parlamento’dan fiilen çekildik”

1226630cookie-checkKapatma kararına kim ne dedi?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.