Kapitalizm karşıtı ekonomist madalyayı reddetti

“Teklifi reddediyorum çünkü kimin onurlu olduğunu belirlemenin hükümetin görevi olmadığını düşünüyorum” diyen Piketty, Fransız hükümetine seslenerek “Fransa ve Avrupa’daki ekonomik büyümeyi canlandırmaya odaklansalar daha iyi ederler” dedi.

Gelir dağılımı ve sosyal refah alanında çalışmalar yapan Piketty, daha önce Cumhurbaşkanı François Hollande’ın da mensubu olduğu Sosyalist Parti’ye yakın bir isimdi. Ancak Piketty, Hollande’ın ekonomi politikalarını eleştirerek partiyle arasına mesafe koymuştu.

2014’te yayımlanan “21. Yüzyılda Sermaye” adlı kitabı Piketty’ye uluslararası şöhret kazandırdı. Piketty kitapta gelir adaletsizliğinin rastlantısal bir durum olmadığını ve kapitalizmin bir sonucu olduğunu, bu adaletsizliği kırmanın da ancak devlet müdahalesiyle gerçekleşebileceğini savunuyor.

Piketty’ye göre kapitalist sistemde kapsamlı bir reforma gidilmezse dünya üzerindeki tüm demokratik ülkeler tehdit altına girebilir.
Fransa’da emeklilik fonu ve vergi sistemlerinde reform için öneriler yapan Piketty, yıllık geliri 1 milyon Euro’yu aşan kişilere yüzde 50 gelir vergisi uygulanmasının ekonomiye zarar vermeyeceğini ve gelir dağılımını daha sağlıklı hale getirebileceğini söylüyor.

Sosyal sorunların da gelir eşitsizliğine yol açtığını düşünen Piketty, farklı okullardaki eğitim kalitesinin ve sınıf büyüklüklerinin de ileride kişilerin elde ettikleri ücretlere yansıdığını savunuyor.
BBC Türkçe

1440920cookie-checkKapitalizm karşıtı ekonomist madalyayı reddetti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.