Kapsamlı reformlar geliyor

Türkiye’de yapılacak genel seçimler öncesinde askıya alınan ekonomik önlemler ve kamu yönetimi reformunun, 12 Haziran seçimlerinden hemen sonra yürürlüğe girme noktasına geleceğine ilişkin ciddi duyumlar alınmaya başladı. Temmuz başından itibaren yürürlüğe girecek reform paketinde çok önemli özelleştirmeler, kamu yönetiminin köklü biçimde reforme edilmesi, nüfus sayımı konusunda adımlar atılması, dış yatırımcılara yönelik yeni bir paketin benimsenmesi ve hukuk sisteminin yeniden gözden geçirilmesine yönelik ciddi hazırlıklar yapıldığı anlaşılıyor.

Kapsamlı reform çalışmaları içinde hükümeti en çok zorlayacak olan ise özelleştirmeler konusunda yaşanacağa benziyor. Özellikle iletişim ve enerji alanlarında yapılacak ciddi özelleştirmelere DAÜ ve LAÜ’nün özelleştirilmesi ile devam edilecek. Kısa dönemde DAÜ ve LAÜ’nün birleştirilerek özelleştirilmesi konusunda kararlı görünen Ankara Hükümeti, kapsamlı reform çalışmalarını yürütmek amacıyla özel bir temsilcisini de şimdiden belirlemiş durumda. Bu konuda KKTC Hükümeti ile diyaloga geçildiği ve Hükümetin de reformların uygulanması konusunda duraksama göstermeyeceği konusunda Ankara Hükümetine güvence verdiği belirtiliyor.

Ülke ekonomisinin ayakları üstüne oturtulması, dış yatırımların artması, yüksek öğrenim sektöründe DAÜ ve LAÜ’nün özelleştirilmesi ile yeni atılımlar yapılması konusunda ümitli olan çevreler, belli başlı özelleştirmeler ile kamunun açığının kapatılması konusunda çok kararlı adımlar atmaya hazırlanıyor.

Kapsamlı reformlar konusunda hükümetin kararlı olması durumunda KKTC’ye yönelik sıkılan kemerler de gevşetilecek ve bu gevşeme nedeniyle hükümetin oldukça rahatlayacağı söyleniyor.

Kapsamlı reformların uygulanmasını destekleyecek bir başka çalışma ise siyasileşmiş bazı sendikaların ülke ekonomisin üzerindeki olumsuz etkileri konusunda alınacak önlemler üzerine yapılıyor. Ülke ekonomisinin ayakta tutulması için alınacak önlemler konusunda sendikaların ve marjinal muhalefet hareketlerin etkisini azaltmak için yasal ve uygulamaya dönük ciddi önlemler alınması planlanıyor. Bu çerçevede, kapsamlı bir hukuk reformunun da başlatılacağı, bu konuda bir çalışma grubunun oluşturulmasının hazırlıklarının başlatıldığı, KKTC kökenli bir uzmanın bu çalışmaları yapmak üzere görevlendirildiği duyumlarını da almış bulunuyoruz.

DAÜ ve LAÜ özelleştirilmesi konusunda ilk adım, iki üniversitenin birleştirilerek geçiş dönemi için yeni yöneticilerin atanması ve bu yeni yönetimin birleşmiş üniversiteyi özelleştirmeye hazırlaması olacağa benziyor. Bu konuda çalışanların direnç göstermemesi için de alınacak önlemler tartışılmaya başlamış durumda. Özelleştirmeler sonucunda kurumlarda çalışan personelin hak kayıpları yaşamaması için de çalışmalar yapılıyor.

Bu önemli bilgilerin kamuoyuna sunulmadan önce sır gibi saklandığı da bir gerçek. Bu yazımız sonrasında bazı kurum yöneticilerinin karşı atak yaparak önlemlerin uygulanmasını engellemeye çalışacağı düşünüldüğü için yazımızdaki konuların yalanlanması yoluna da gidilebilir. Ancak, kısa zaman içinde alınacak önlemler ile yazdıklarımızın ne derece doğru olduğu anlaşılacak.

Yeni bir döneme gireceğimiz önümüzdeki günlerde bazı sıkıntılar ve sancılar yaşanacağı anlaşılıyor. Ancak, her doğum öncesinde bu tür sıkıntılar yaşanması da kaçınılmaz görünüyor. Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek olan hızlı ve kapsamlı reformlar ile ülkenin yeniden şekillenmesi konusunda atılacak adımlara halkın desteğinin alınması için de ciddi projeler üzerinde uzun zamandır çalışmalar yürütülüyor. Bekleyelim ve görelim.

673200cookie-checkKapsamlı reformlar geliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.