Kara koyunu tekmeleyen beyazlar kazandı

İsviçre’de yapılan Genel Seçimlerden aşırı sağcı SVP zaferle çıktı. 1975 yılından bu yana en büyük katılımlı olan seçimlerden, Sosyal Demokrat Parti’nin (SP) ağır bir yenilgi almasına sebep oldu.

İsviçre’nin 19 Kantonunda gerçekleşen seçimlerde, SP bir önceki seçimlere göre 9 sandalye, Liberal Demokrat Parti (FDP) 5 sandalyelerini kaybederlerken. Irkçılık karşıtı propagandalarla pek çok protesto ve tepkilere neden olan SVP 7 sandalye kazandı. Oylarını Zürich, Bern gibi, büyük Kantonlarda yüzde 4-5 arttırdı.

Seçimlerin bir başka galibi ise, sessiz sedasız seçime katılan Grünen (Yeşiller) ve Grünliberalle’in (Liberal Yeşiller) aldığı oy oldu. Yeşiller bir önceki seçimlere göre 4 sandalye kazanırken, liberal Yeşiller 3 sandalye kazandı. İsviçreli yeşiller, seçimlerde sağ ve solun karşı karşıya geldiği yabancı karşıtlığı ikileminden uzak, çevre sorunlarını gündemine alan bir seçim çalışması yürüttüler..

Seçimlerde en yüksek katılım yüzde 69’la Kanton Schaffausen’de olurken, en düşük katılım yüzde 21’le Kanton Apanzelller ve yüzde 24.11’le Kanton Uri’de gerçekleşti.

SVP’nin aşırı sağcı lideri Christhof Blocher’ın yaptığı seçim zaferi açıklamasında, yabancı karşıtı siyasete hız vereceği sinyallerini verdi. Hatırlanacağı gibi, Blocher Partisinin temel seçim afişi, ülkedeki yabancıları kara koyun gösteren ve beyaz koyunların, siyah koyunu tekmeleyerek İsviçre bayrağının dışına çıkarıyordu.

Böylelikle Almanya, Fransa, Hollanda gibi ülkelerden sonra İsviçre seçimleri de sağın zaferiyle sonuçlandı.

1160050cookie-checkKara koyunu tekmeleyen beyazlar kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.