Karabağ’da ateşkes sonrası karşılıklı ihlal suçlaması

Azerbaycan ile Ermenistan 18 Ekim Cumartesi 00.00 itibarıyla Dağlık Karabağ’da insani yardımın ulaştırılabilmesi için ateşkes kararı alındığını açıkladıktan saatler sonra birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

Ermenistan Savunma Bakanlığı sözcüsü, Azerbaycan’ın geçici ateşkesin yürürlüğe girmesinden dört dakika sonra Azerbaycan’ın topçu ve roket atışları yaparak ateşkesi ihlal ettiğini söyledi.

Azerbaycan da daha sonraki açıklamasında ateşkesi ihlal eden tarafın Ermenistan olduğunu duyurdu.

Cumartesi günü geçerli olan geçici ateşkes iki ülkenin 27 Eylül’den beri devam eden çatışmalardaki ikinci ateşkes ilanıydı.

Karşılıklı suçlamalar

Ama Cumartesi yürürlüğe giren ateşkesin ihlal edildiği açıklamaları yürürlüğe girdikten kısa bir süre sonra geldi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Shushan Stepanyan Twitter hesabından “Düşman, kuzey yönünde saat 00.04 ila 02.45 arasında topçu mermisi ve güney yönünde de saat 02.20 ila 02.45 arasında roket atışı yaptı” dedi.

Sözcü Stepanyan daha sonra Azerbaycan’ın Pazar sabahı Dağlık Karabağ’ın güneyine saldırı düzenlediğini söyledi ve “Her iki tarafta ölü ve yaralılar var” dedi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan Pazar günü yapılan açıklamada, Azerbaycan’ın ikinci defa ateşkesi ihlal ettiği belirtildi ve Ermenistan’ın ‘ateşkesin sahada uygulanması için gerekli tüm önlemleri alacağı’ ifade edildi.

Azerbaycan ise Ermenistan’ı, havan topları ve havan mermileri fırlatarak ateşkesi ihlal etmekle suçladı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Azerbaycan uygun görülen önlemlerle yanıt vermiştir” dendi. Bakanlık daha sonra Ermeni güçlerinin Pazar sabahı saldırılar düzenlediğini, Azerbaycan’ın da saldırıları püskürttüğünü söyledi.

Azerbaycan ve Ermenistan dışişleri bakanları, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un arabuluculuğunda Moskova’da 10 saat görüştükten sonra 10 Ekim’de ateşkes kararı almıştı.

Ancak ateşkese rağmen bombardıman haberleri gelmeye devam etmiş, her iki taraf da birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçlamıştı.

Son ateşkes kararı, Azerbaycan’ın Ermenistan’ı füze saldırısıyla en az 13 sivili öldürmek, 50’den fazlasını da yaralamakla suçlamasının ardından geldi.

Azerbaycan yönetimi, Ermenistan ordusunu Cuma günü ülkenin ikinci büyük kenti Gence ve Mingeçevir’e füze saldırısı düzenlemekle suçlamış, saldırı sonucu yıkılan iki binanın altında çok sayıda sivilin bulunduğunu kaydetmişti.

 

2461270cookie-checkKarabağ’da ateşkes sonrası karşılıklı ihlal suçlaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.