Karaciç ve Mladiç neden yakalanmıyor?

Bosna-Hersek”te iç savaş sırasında BM”nin ”güvenli bölge” ilan ettiği Srebreniça”da 10 yıl önce 8 bin sivili katledilmişti. Avrupa’nın ortasında işlenen insanlık dışı cinayetler daha sonra soykırım olarak kabul edildi. Srebreniça katliamının ve Bosna”daki diğer savaş suçlarının sorumlusu Sırpların eski siyasi lideri Radovan Karaciç ve Genelkurmay Başkanı Ratko Mladiç ise hala özgür…

Bosna Hersek’te müslümanların önde gelen gazetelerinden Dnevni Avaz, Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi tarafından aranan Bosnalı Sırp liderler Radovan Karaciç ve Radko Mladiç’in hala yakalanamamış olmasına dikkat çektiği yazısında, uluslararası kuruluşların yetkililerini eleştirdi.

Gazete, Bosna Savaşı’na ilişkin herhangi bir etkinliğin ya da yıldönümün yaklaşmasıyla birlikte Karaciç ve Mladiç’in olası tutuklanmasına ilişkin açıklamaların sıklıkla dillendirildiğini ama, sözlerin uygulamaya dönüşmediğinin altını çizdi.

Son dönemde buna benzer açıklamaların yapıldığı etkinlikler ve yıldönümlerine gönderme yapan Bosnalı gazete, bunlara örnek olarak geçen yıl İstanbul’da yapılan NATO zirvesini, Srebrenitsa katliamı ve Bosna’da savaşı bitiren Dayton barış anlaşmasının yıldönümlerini sıralayarak şöyle devam etti:

”2000’de ya da 2005 yılında; ne zaman olduğu farketmez, verilen mesajlar hep aynı. Tek fark, bu açıklamaları halka yapan üst düzey yetkililerinin isimlerinde yatıyor.”

Gazete, bütün çabalara karşın Karaciç ve Mladiç’in yargı önüne çıkarılamamış olmasının nedenlerini de şöyle açıkladı:

”Ne yazık ki, Dayton’da 10 yıl önce, bu ikilinin Lahey’deki mahkemeye çıkarılmaları için bir son tarih belirlenmemiş ve bu ikiliyi yakalamanın kimin sorumluluğu olduğu kayıt ve şarta bağlanmamıştı.”

HER YER TOPLU MEZAR

BM Katliam öncesi Srebreniça Güvenli Bölge İlan Etmişti.Uluslararası kuruluşlara göre, o dönemde BM”nin güvenli bölge ilan ettiği Srebreniça”nın 11 Temmuz günü Sırp güçlerinin eline geçmesinden sonra, kentte çoğu savaşabilecek yaştaki sivil erkeklerden oluşan 8 bin kadar kişi ya kent içinde kurşuna dizilerek ya da kaçarken vurularak öldürüldü.

Uluslararası adalete ifade veren katliamdan kurtulan kişiler, Srebreniça”da BM”nin Hollandalı askerlerinin kent çıkışındaki üssünün çevresinde, ormanlarda ve çevre yollarda Sırp güçlerinin Boşnakları katlettiğini anlattılar.

10 yıl içinde Srebreniça ve çevresinde bulunan toplu mezarlarda binlerce kişinin cesedi çıkarıldı. Bosna Hersek’in tamamında ise 300′ ‘den fazla toplu mezarda 16 bin 500 ceset çıkarıldı.

1112670cookie-checkKaraciç ve Mladiç neden yakalanmıyor?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.