Karaciç'i CIA saklamış…

The Independent'teki haber özetle şöyle:

"Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç, Dayton barış anlaşmasından sonra, Amerikan koruması altında yaşıyordu. Ta ki, CIA, telefon konuşmalarını dinlerken, Karaciç'in, kendisiyle yapılan gizli anlaşmayı ihlal ettiğini tespit edene kadar.

Bu gizli anlaşmaya göre, Karaciç, bir daha siyasete karışmayacağına dair Amerikalılara söz vermiş.Bu iddialar, Sırbistan'da yayımlanan Blitz gazetesindeki bir haberde yer aldı. Gazete, Karaciç'in 2000 yılına kadar Amerikan koruması altında olduğunu iddia ediyor. Kaynak olarak ise adını vermediği, 'iyi haber alan bir Amerikan ishihbarat yetkilisi'ni gösteriyor.

Dayton anlaşmasının mimarı Amerikalı diplomat Richard Holbrooke ise, Karaciç ile herhangi bir anlaşma yapılmadığında israrlı. Geçen Perşembe günü CNN televizyonunda bir soru üzerine bu iddiaları 'düpedüz yalan' diyerek reddetmişti.

TANIK VAR

Buna karşılık şimdi gizli anlaşma iddiaları, Bosna'daki savaşın iki tarafı olan Bosnalı Sırp ve Müslümanların iki eski yetkilisi tarafından da doğrulanıyor. Bosnalı Sırpların eski dışişleri bakanı Aleksa Buha Belgrad radyosuna yaptığı açıklamada, Karaciç ile Amerikalılar arasındaki gizli anlaşma yapıldığı sırada kendisinin de hazır bulunduğunu, anlaşmanın 1996 yılında 18 Temmuz'u 19'una bağlayan gece yapıldığını söyledi.

Bosna Müslüman hükümetinin eski dışişleri bakanlarından Muhammed Şakirbey de Mostar'da yayımlanan Dnevni gazetesine verdiği demeçte, gizli anlaşmanın varlığından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü yetkilisi Amerikalı diplomat Robert Frowick vasıtasıyla 1996 yılında haberdar olduğunu söyledi."

1175760cookie-checkKaraciç'i CIA saklamış…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.