Karaciç’in duruşması ertelendi

Mahkemenin Karaciç’in dava sürecini boykot etme ısrarıyla ilgili ne yapılacağına karar vermek için duruşmayı ertelediği belirtildi. Mahkemenin bu hafta içinde kararını yazılı olarak açıklaması bekleniyor.

İLK KEZ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI

Bosna Hersek’teki iç savaş sırasında soykırım ve insanlığa karşı suç işlemekle itham edilen 64 yaşındaki eski Bosnalı Sırp lideri Radovan Karaciç, eski Yugoslavya için kurulan BM savaş suçları mahkemesinde yapılan ilk duruşmasında savunmasını hazırlamak için zamana ihtiyacı olduğu konusunda ısrar etti.

Siyah takım elbise, pembe gömlek ve kırmızı kravatıyla duruşma salonundaki sanık bölümünde yerini alan Karaciç, “1,3 milyon sayfadan fazla mahkeme belgesini okuyana kadar dava sürecine katılamayacağını” ifade etti.

Hakkındaki suçlamalara itiraz etmeyen, ancak Bosna savaşına ilişkin suçlamaları da kabul etmeyen Karaciç, duruşmada, “Bu duruşmaları boykot etmek istemiyorum, ancak kötü başlayan ve temel haklarımının ihlal edildiği bir şeyde yer almak istemiyorum” diye konuştu.

Mahkemeye başkanlık eden hakim O-Gon Kwon, Karaciç’in bu sözlerine karşılık, mahkemenin, sanığın hazırlık yapması için yeterli zamanı bulunduğuna halihazırda karar vermesine rağmen, Karaciç’in bu kararlara karşı çıktığının aşikar olduğunu bildirdi. Hakim ayrıca, “Daha önceden de ifade ettiğim gibi duruşmaya hazır olunduğuna sanık değil, mahkeme heyeti verir” dedi.

Hakimin şimdi Karaciç’in duruşmalara katılmayı reddetmesi karşısında nasıl bir sürecin izleneceğine karar vermesi bekleniyor.

TARTIŞMASIZ LİDER KARACİÇ

Sırp Cumhuriyeti’nin eski Devlet Başkanı, Sırp Demokratik Partisinin (SDS) lideri ve Bosnalı Sırp ordusunun komutanı Karaciç, 100 binden fazla kişinin öldüğü 1992-1995 Bosna Savaşı sırasında işlenen soykırımla ilgili 2; savaş suçları ve insanlığa karşı suçla ilgili 9 cürümden yargılanacak.

Karaciç’i Bosna savaşındaki etnik temizlik kampanyasının lideri ilan eden savcılar, eski Bosnalı Sırp lideri bu savaş sırasındaki zulümlerden sorumlu Sırpların “tartışmasız lideri” olarak adlandırıyor.

Karaciç, 13 yıl yaşadığı kaçak hayattan sonra geçen yıl eski Yugoslavya için Lahey’de kurulan BM Savaş Suçları Mahkemesine teslim edilmişti.

Karaciç’in suçlu bulunduğu takdirde ömür boyu hapse mahkum edilmesi bekleniyor.

BOSNA SAVAŞ SUÇLARI HARİTASI

Bosnalı araştırmacılar, 1992-1995 iç savaşı sırasında işlenen savaş suçlarının yerlerini gösteren bir internet haritası hazırladı.

Saraybosna’da bulunan Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi, diğer etnik ve dini gruplara yönelik saldırıları haklılaştırmak amacıyla çatışmalarda ölenlerle ilgili rakamların sık sık manipüle edildiğini hatırlattı.

Araştırma ve Dokümantasyon Merkezi’nin “Bosna Savaş Suçları Atlası”, Google Earth interaktif haritası üzerinden iç savaş sırasında savaş suçu işlenen yerleri gösteriyor.

Google haritasında Bosna üzerine gelindiğinde toplu mezarları, cezaevlerini, dini yerleri gösteren semboller çıkıyor ve semboller tıklandığında o bölgede yaşananlarla ilgili bilgiler veriliyor.

Bosna Savaş Suçları Atlası’na http://www.idc.org.ba internet sitesinden ulaşılabilir.

1223120cookie-checkKaraciç’in duruşması ertelendi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.