Karakış sukuşlarını da vurdu

Çalışma kapsamında toplam 30 türden 60 bin sukuşunun sayımı yapılırken, en çok rastlanan tür sakarmeke oldu. Sert geçen kış yüzünden Ankara ve Tuz Gölü çevresindeki sulak alanların donması nedeniyle neredeyse hiç sukuşuna rastlanmadığı belirtildi.

Her yıl 15 Ocak 15 Şubat tarihleri arasında Türkiye’de kışı geçiren sukuşu türlerinin ve sayılarının tespit edilmesi amacıyla Kış Ortası Su Kuşu Sayımları (KOSKS) yapılıyor. Dünya ölçeğinde de gerçekleştirilen bu çalışmalar sayesinde sukuşlarının nüfusları belirlenerek sulakalanların son durumları hakkında bilgi edinilmesi sağlanıyor.

30 TÜRDEN 60 BİN SUKUŞU SAYILDI

Bu kapsamda 18, 22 ve 29 Ocak tarihlerinde Doğa Araştırmaları Derneği (DAD) uzmanları ve gönüllü kuş gözlemciler tarafından gerçekleştirilen çalışmada, Mogan Gölü, Çöl Gölü, Kozanlı Gökgölü, Kulu Gölü, Tersakan Gölü, Bolluk Gölü, Sarıyar Barajı, Nallıhan Kuş Cenneti ve Balıkdamı gibi sulakalanlarda Kış Ortası Sukuşu Sayımları yapıldı. Doğa Araştırmaları Derneği tarafından yapılan açıklamada, bu çalışma kapsamında toplam 30 türden 60 bin sukuşunun sayıldığı belirtildi. 55 sukuşunun sayıldığı Sarıyar barajı en fazla kuşa ev sahipliği yapan alan olurken, en çok sayılan türün ise sakarmeke (Fulica atra) olduğu belirtildi.

NADİR TÜRLERE RASTLANDI

Elmabaş patka (Aythya ferina) , Yeşilbaş (Anas platyrhynchos) ve Çamurcun (Anas crecca) en çok sayılan diğer sukuşları arasında olduğunun altı çizilen açıklamada, “Sukuşlarının dışında birçok yırtıcı kuş türüne de rastlanılan arazi çalışmaları boyunca kara akbaba (Aegypius monachus), akkuyruklu kartal (Haliaeetus albicilla), kaya kartalı (Aquila chrysaetos) ve bozkır delicesi (Circus macrourus) gibi nadir türler görüldü” denildi.

SUKUŞLARI SERT GEÇEN KIŞ YÜZÜNDE ANKARA VE TUZ GÖLÜ ÇEVRESİNİ TERK ETTİ

Sert geçen kış nedeniyle donan Ankara ve Tuz Gölü civarındaki sulakalanlarda neredeyse hiç sukuşuna rastlanmadığı bilgisine yer verilen açıklamada, “Her sene onbinlerce sukuşunun kışı geçirdiği bu alanlardaki kuşların, Türkiye’nin güneyindeki donmayan sulakalanlara ve deltalara gitmiş olabileceği düşünülüyor. Adana ve Mersin’deki deltalarda ve diğer sulakalanlarda gerçekleştirilecek sayımlar sonrası sukuşları hakkında genel bir değerlendirme yapmak mümkün olabilecek” ifadelerine yer verildi.

1535900cookie-checkKarakış sukuşlarını da vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.