Karamanlis: Her türlü çabaya hazırız

Yaklaşık yarım yüzyıl sonra Ankara’yı resmen ziyaret edecek ilk Yunan başbakanı olan Karamanlis, yarın başlayacak ziyaretinden önce Anadolu Ajansı’nın sorularını yanıtladı.

Atina’nın Türkiye’nin AB perspektifine desteğini vurgulayan Karamanlis, ayrıca ikili ilişkilerin özlü bir biçimde iyileşmesi için eyleme geçilmesi zamanının geldiğinin altını çizdi.

Karamanlis, AA’nın sorularını şöyle yanıtladı: 

AA: Uzun bir aradan sonra, bir Yunan başbakanının Ankara’ya ilk resmi ziyaretini gerçekleştiriyorsunuz. Temaslarınızın gündemi ile Türk-Yunan ilişkilerindeki beklentiniz nedir?
Karamanlis: ”Hakikaten, Ankara ziyaretim 48 yıl sonra bir Yunan başbakanının yaptığı ilk ziyarettir. Böylece bize, Sayın Başbakan (Recep Tayyip) Erdoğan ile Türk-Yunan ilişkilerinin gidişatının yanı sıra geleceğe ilişkin beklentileri inceleme fırsatı doğuyor. Son 10 yıl zarfında işbirliğimiz birçok alanda gelişti. Ekonomik alanda, ikili ticarette olduğu kadar yatırımlarda da önemli artış var. Türkiye ile Yunanistan arasındaki toplam ticaret hacmi 1999’da 200 milyon dolar iken 2007 yılında 3 milyar avroya ulaşmıştır. Turizm alanındaki gelişmeler de olumludur. Türk-Yunan doğal gaz boru hattının açılışı ise ikili işbirliğimizin pratikteki sonucudur. Ortamda bir iyileşme varsa ve de ekonomik ilişkilerimiz gerçekten ilerlemiş olsa da, herkes tarafından bilindiği gibi, halen göğüslememiz gereken ciddi sorunlar bulunmaktadır. Ve tabii ki ikili ilişkilerimize de gölge düşüren Kıbrıs siyasi sorununda kalıcılığı tam garantili olacak iki bölgeli, iki toplumlu federasyon öngören bir çözüme ulaşılmalıdır. Yunan hükümeti ve ben, şahsen, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin özlü biçimde iyileşmesi yönünde her türlü olası çabayı göstermeye hazırız.”

AA: Son dönemde Avrupa’da Türkiye’nin tam üyeliğine kuşkulu yaklaşan çok sayıda ses duyuluyor. Yunanistan’ın tezi nedir?
Karamanlis: ”Yunanistan cesur bir karar aldı. Çok kişiyi hayrete düşüren, büyük önem taşıyan bir karardı. Türkiye’nin AB’ye yaklaşımı alanındaki bu karar Yunanistan’ın stratejik tercihiydi. Bu karar, demokratik kurumlar ve güçlü ekonominin halklarımızın sosyal refahına özlü biçimde katkıda bulunacağı ve bölgemizde istikrar rolü oynayacağı inancına dayanmakta ve AB’nin ilke ve değerlerinin devletler arasında işbirliği ile uzlaşma temelini oluşturduğu ilkesine dayanmaktadır. Avrupa, Türkiye’nin de içinde bulunduğu tüm aday ülkelere açık mesaj göndermekle yükümlüdür. Yunanistan, Türkiye’nin AB müktesebatına tam uyum göstermesinin tam üyeliğe yol açması gerektiğine sarsılmaz bir biçimde inanıyor ve bunu tüm Avrupa forumlarında destekliyoruz. Tabii ki üyelik hedefinin başarılması için daha yapılması gereken çok şey var. Türkiye’den, AB tarafından konulan koşulları yerine getirmek yönünde kararlı bir biçimde ilerlemesini bekliyoruz. Esaslı bir kriter, Türkiye’nin AB üyesi olan Kıbrıs (Rum kesimi) ile ilişkilerini düzene koyması ve Kıbrıs’ı tanımasıdır. Biz, AB ile Türkiye arasındaki müzakerelere olumlu biçimde yaklaşıyor ve istikrarlı ilerleme ile ön şartların yerine getirilmesinin ilişkilerimizin iyileşmesine ve bölgedeki istikrara özlü biçimde katkıda bulunacağına inanıyoruz.”

AA: Ankara ziyaretiniz vesilesiyle Türk kamuoyuna vermek istediğiniz mesaj nedir?
Karamanlis: ”Mesaj nettir. İlişkilerimizin, tam bir düzene girmesi yönünde çalışma arzumuzla ilgilidir. Öyle ki, iki ülke, etraflıca kalkınma yörüngesine girsinler. Tabii ki ne kendimi kandırıyorum, ne de yanılsamalarım var. Gayet iyi biliyorum ki, bu uzun süreli, güç ve yorucu bir prosedürdür. Her türlü durumda, sorunlara, ebediyete kadar sürmeleri ve türemeleri iznini veremeyiz. Hareketsizlik bir bataklıktır ve her iki ülke için de özellikle zararlı olacağı şüphesizdir. Barışa ve refaha yatırım yaparak, halklarımıza kaynak ve fırsat sağlamak ve barış ile istikrarda kayda değer sonuç elde etmek için uluslararası yasalara, uluslararası hukuk ve anlaşmazlıkların barışçıl yollardan çözümlenmesine saygı ile sözlerden eyleme geçmemizin zamanı gelmiştir. Bu da, yaklaşmakta olan görüşmemizin riskidir. Çünkü, ortak menfaatin, her şeyden üstün olan barış ve istikrar ile tüm alanlardaki ekonomik işbirliğimizin daha da gelişmesiyle güçlü bir bağı vardır. Çünkü, halklarımız birbirlerine olan, anlayışlarını,ilgilerini, dayanışmalarını fiilen de kanıtlayarak bunu talep ediyorlar. Yunanistan dost eli uzatıyor. Türk dostlarımızın da karşılık vermesini umuyorum.”
 

1165330cookie-checkKaramanlis: Her türlü çabaya hazırız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.