Karamehmet’e kara haber: 11 yıl hapis

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Orhan Emirdağ katıldı. Mehmet Emin Karamehmet, Dinç Bilgin ve Cavit Çağlar’ın da aralarında bulunduğu davanın diğer tutuksuz sanıkları ise duruşmaya gelmedi.

Duruşmada, sanık avukatları esas hakkındaki savunmalarını yaptı.

Verilen aradan sonra kararını açıklayan Mahkeme Heyeti, sanıklardan Mehmet Emin Karamehmet’in Pamukbank A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı olduğu dönemde, grup içi ve grup dışı kullandırılan bazı kredilerin ”zimmet” suçunu oluşturduğunu kararlaştırdı.

Bu kredilerle toplam 188 milyon 788 bin 26 liranın, banka kaynaklarından yoğun suç işleme kastı içerisinde geri dönmeyeceği bilinerek kullandırıldığına hükmeden Mahkeme Heyeti, eylemin ”zimmet” suçunu oluşturduğunu, suçun dolambaçlı ve hileli yollarla işlendiğine karar verdi.

Mahkeme Heyeti, suç işlenmesinde kullanılan araçların niteliği, işlenen suçun sürekliliği, tehlikenin ağırlığının çok yüksek oluşu, zarar miktarının büyüklüğü, kastın yoğunluğu ve sanığın konumu dikkate alınarak, ceza maddesindeki alt sınırdan uzaklaşıp hüküm kurulduğunu açıkladı.

Karamehmet’i önce 18 yıl hapis cezasına çarptıran Mahkeme Heyeti, suçun zincirleme olarak işlenmesi sebebiyle cezayı 21 yıl hapse çevirdi.

Banka zararının ödenmiş olması nedeniyle cezayı 14 yıl hapse indiren Mahkeme Heyeti, bu cezayı da sanığın sabıkasız oluşunu, yargılama sürecindeki saygılı tutumunu dikkate alarak cezayı 11 yıl 8 aya düşürdü.

Mahkeme Heyeti, Karamehmet’i ayrıca 471 milyon 950 bin 66 lira adli para cezasına çarptırdı.

Sanıklardan Orhan Emirdağ’ı, Pamukbank yönetim kurulu üyeliği ve genel müdürlüğü yaptığı dönemdeki bazı kredi işlemlerine ilişkin ”zimmet” suçundan 10 yıl 4 ay 13 gün hapis cezasına çarptıran Mahkeme Heyeti, Osman Berkmen’i de bankanın yönetim kurulu üyeliği yaptığı döneme ilişkin ”zimmet” suçundan 9 yıl 8 ay 20 gün hapse mahkum etti.
Osman Berkmen ve Orhan Emirdağ’ı da 471 milyon 950 bin 66’şar lira adli para cezasına çarptıran Mahkeme Heyeti, Karamehmet, Berkmen ve Emirdağ’ın kamu hizmetlerinden ömür boyu mahrum edilmesini de hükme bağladı.

ÇAĞLAR VE BİLGİN’İN DAVASI ORTADAN KALDIRILDI

Pamukbank ile Etibank arasında ”back to back” kredilere ilişkin eylemin ”hizmet sebebiyle emniyeti suistimal” kapsamında kaldığını, suç oluşsa bile zaman aşımı süresinin dolduğu tespitinde bulunan Mahkeme Heyeti, bu konuya ilişkin Mehmet Emin Karamehmet, Dinç Bilgin, Cavit Çağlar, Osman Berkmen ve Orhan Emirdağ hakkındaki davanın ortadan kaldırılmasına karar verdi.

Mehmet Emin Karamehmet, Osman Berkmen, Orhan Emirdağ, İsmail Sezer Bilgili ve Kemal Kabataş hakkında, bazı kredi işlemlerine ilişkin açılan davanın da zaman aşımı süresi dolduğundan ortadan kaldırılmasını kararlaştıran Mahkeme Heyeti, İsmail Sezer Bilgili, Hüseyin Mete, Hüseyin Dönmez Ertuğrul Ayvacıklı ve Ahmet Mesut Ersoy’un, Tantaş Dış Ticaret ve Pazarlama A.Ş ile Çukurova Çelik Endüstri A.Ş’ye kullandırılan krediler nedeniyle açılan davadan beraatlarına hükmetti.
Cavit Çağlar ve Dinç Bilgin’in yurt dışına çıkış yasaklarını kaldıran Mahkeme Heyeti, Mehmet Emin Karamehmet, Orhan Emirdağ ve Osman Berkmen hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirdi.

1233610cookie-checkKaramehmet’e kara haber: 11 yıl hapis

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.