Karaparaya ilk hapis cezası

“Demirkapı” ve “Son Tango” operasyonları kapsamında “uyuşturucu ticareti yaptığı” iddiasıyla da yargılanan Urfi Çetinkaya, “4208 sayılı karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun’a muhalefet etmek” suçundan 3 yıl hapis ve 6 milyon 319 bin 525 YTL adli para cezasına çarptırıldı.


İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Şahin Sekman katıldı. Başka suçtan tutuklu bulunan Urfi Çetinkaya ile diğer 14 sanık ise duruşmaya gelmedi. Duruşmada söz alan Şahin Sekman, avukatının istifa ettiğini belirterek, süre talebinde bulundu. Sanıklardan Ali İnal’ın avukatı Fuat Göktaş da savunma hazırlamak için süre verilmesini istedi. Hakim Şazi Öner, süre istemlerinin davayı uzatmaya yönelik olduğunu, davanın zaman aşımı süresinin dolmasının yakın olduğunu belirterek, talepleri reddetti.


Hakim Öner’in kararı yazdırmaya başladığı sırada söz alan sanık avukatları Osman Mercan, Zülküf Türkoğlu ve Fuat Göktaş, hakimin kararı yazılı not şeklinde hazırladığını iddia ederek, son savunmalar yapılmadan kararın not halinde hazırlanmasının sanığın savunma hakkını kısıtladığını öne sürdüler. Bu nedenle “reddi hakim” talebinde bulunan avukatlar, söz konusu notun da dava dosyasına delil olarak konulmasını istediler. Hakim Öner’in, kararı açıklamaya devam etmesi üzerine Urfi Çetinkaya’nın avukatı Osman Mercan, duruşma salonunu terk etti.


KARAR


Urfi Çetinkaya’yı “4208 sayılı karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun’a muhalefet etmek” suçundan 3 yıl hapis cezasına çarptıran hakim Öner, Çetinkaya’yı aklanan paranın toplam tutarının bir misli olan 6 milyon 319 bin 525 YTL para cezasına mahkum etti.


Hakim Öner, Çetinkaya’nın para cezasını 24 eşit taksitle ödemesini, taksitlerden birinde gecikme olması halinde tümünün bir defada alınmasını da hükme bağladı.


Cemal Nayır’ı da aynı suçlamaya ilişkin olarak 3 yıl hapis ve 1 milyon 177 bin 975 YTL adli para cezasına çarptıran hakim Öner, Şahin Sekman’ı 2 yıl hapis ve 960 bin 50 YTL adli para cezasına mahkum etti. Rüstem Çetinkaya, Hakan Çetinkaya, Remziye Sekman, Engin Nayır, Ersin Nayır’ı da aynı suçlamaya ilişkin olarak 8’er ay hapis cezasına çarptıran hakim Öner, bu sanıkların da 1 milyon 375 bin ile 58 bin 416 YTL arasında değişen adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti.


Hakim Öner, sanıklar Kutlu Özcan, Yeşim Özcan, Hediye Sekman, Mehmet Atalay, Ahmet Reha Yereşen, Ayhan Taş, Ali İnal ve Bülent Nayır’ın beraatlarına karar verdi. Hakim Şazi Öner, Rüstem Çetinkaya, Şahin Sekman, Hakan Çetinkaya ve Remziye Sekman’ın olan TEM Döviz Hizmetleri A.Ş, TEM-MER Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş, TEM-MAR Denizcilik İşletmeciliği Sanayi ve Ticaret A.Ş, TEM Sigorta Aracılık Hizmetleri A.Ş, Önal Döviz ve Altın Ticaret A.Ş ile hissedarları Cemal Nayır, Engin Nayır ve Ersin Nayır olan Cena İnşaat Turizm Gıda Tekstil Oto Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Arpet Petrol Ürünleri İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş, Koç Petrol Sanayi Ticaret ve Turizm A.Ş’deki hisseleri, şirketlerdeki hak ve alacakları, şirketlerin üzerlerine kayıtlı varlıkları ve bu sanıkların kendi adlarına olan diğer mal varlıklarının zor alımına hükmetti.


İDDİANAMEDEN


Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’nın (MASAK) raporu üzerine, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, TEM Döviz Hizmetleri A.Ş, TEM-MAR Madencilik A.Ş., TEM-MAR Denizcilik A.Ş, TEM Sigorta A.Ş, Önal Döviz A.Ş, Cena İnşaat Turizm Ltd. Şti. ve Arpet Petrol A.Ş.’nin, sigara, elektronik eşya, silah kaçakçılığı, hayali ihracat ve uyuşturucu madde kaçakçılığından elde edilen gelirle kurulup faaliyet gösterdikleri belirtilmişti.


İddianamede, şirketlerin sahip ve ortakları olan Urfi Çetinkaya, oğlu Rüstem Çetinkaya, baldızı Remziye Sekman, eniştesi Şahin Sekman, akrabalarından Hakan Çetinkaya’nın da aralarında bulunduğu 16 sanığın “4208 sayılı Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun’a muhalefet etmek” suçunu işledikleri ifade ediliyordu.


 

1041050cookie-checkKaraparaya ilk hapis cezası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.