‘Kararı Genelkurmay Başkanı verir’

Genelkurmay Başkanlığı’nca yapılan açıklamada, Van Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan henüz ”Şemdinli olayı iddianamesi” ile ilgili bir ihbar veya şikayetin intikal etmediği belirtilerek, ”Van 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nin iddianameyi kabul etmesinin, generallerin yargılanmasıyla ilişkisi bulunmamaktadır” denildi.


Genelkurmay Başkanlığı Genel Sekreterliği’nden yapılan basın açıklamasında, basında, Şemdinli olayı iddianamesine atfen Türk Silahlı Kuvvetler komutanlarına ilişkin çeşitli yorumların yer aldığı belirtilerek, yasal mevzuatın tam olarak bilinmemesinden kaynaklanabilecek yanlış anlaşılmaların önlenebilmesi için konunun açıklığa kavuşturulmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedildi.


Açıklamada, özetle şöyle denildi:
”Nitekim, Adalet Bakanlığı’nın 1 Ocak 2006 tarih ve 23 sayılı ”Asker Kişiler Hakkındaki Soruşturma” konulu genelgesinde bu tür ihbar ve şikayetler hakkında Cumhuriyet başsavcılıklarınca yapılan usul hatalarına işaret edilmektedir. General ve amiraller için adli soruşturma ancak Genelkurmay Başkanının emir ve müsaadesi ile Genelkurmay Askeri Savcılığı tarafından yapılabilir.


Cumhuriyet başsavcıları, generaller ve amiraller hakkında vaki olabilecek suçlamaları, bunların ciddiyetini dikkate alarak Genelkurmay Başkanlığı’na gönderirler.
Genelkurmay Başkanı iddiaları Adli Müşavirliği’ne inceleterek ve onların tekliflerini de dikkate alarak değerlendirir ve soruşturma açılıp açılmamasına karar verir. Soruşturma sonucunda askeri savcı ya dava açar ya da kovuşturmaya yer olmadığına karar verir.
Generallerle ilgili ihbar ve şikayetler Van Cumhuriyet Başsavcılığınca Genelkurmay Başkanlığı’na gönderildiğinde konu incelenecek ve sonucu kamuoyuna sunulacaktır.”


VAN CUMHURİYET SAVCISI’NA İNCELEME 


Öte yandan Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkında inceleme başlattı.


Adalet Bakanı Cemil Çiçek’in talimatı üzerine, Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı, iki müfettişi görevlendirdi. Müfettişlerin Şemdinli olaylarıyla ilgili hazırlanan iddianameyi ve soruşturma evrakını ”inceleyeceği, araştıracağı, gerek duyulursa soruşturmaya dönüştüreceği” bildirildi.


“İNCELEME İÇİN ONAY VERDİM”


Adalet Bakanı Cemil Çiçek, AA’ya yaptığı açıklamada,  ”Müfettişlerin inceleme ve soruşturma yapması için onay verdim. Bunun dışındaki beyanlar, söylemler spekülasyondur. Yapılacak işlemler, hukuk çerçevesinde, kimsenin hukuku zedelenmeden yapılmalıdır. Buna hassasiyet göstermemiz gerekir” diye konuştu.


“BİZ GÖNDERDİK”


Hakkari, Şemdinli ve Yüksekova’da meydana gelen olayları araştıran Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Kastamonu Milletvekili Musa Sıvacıoğlu, Mehmet Ali Altındağ’ın komisyona verdiği ifadeyi, istemi üzerine Van Cumhuriyet Savcısı’na gönderdiklerini bildirdi.


DAVA 4 MAYIS’TA


Bu arada, Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Şemdinli davasının 4 Mayıs’ta görülmesinin kararlaştırıldığını bildirdi.

1028700cookie-check‘Kararı Genelkurmay Başkanı verir’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.