Karikatür krizi, Polonya’da…

Polonya’nın önde gelen gazetelerinden “Rzeczpospolita”, Danimarka gazetesi Jyllands Posten’de yayınlanmasının ardından Danimarka, İsviçre, Norveç, Almanya ve Fransa dahil bir .ok Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde şiddet olaylarına yol açan Hz.Muhammet’in karikatürünü yayınladı. Gazetenin yayınladığı karikatür, Polonyalı Müslümanlar’ın da tepkisine yol açtı.

Rzeczpospolita’nın yayınladığı Hz. Muhammet karikatürüne ilk tepki Polonya hükümetinden geldi. Hükümet, Rzeczpospolita gazetesini kusurlu buldu.

Başbakan Kazimierz Marcinkiewicz de,”İfade özgürlüğünün sınırları aşılarak dinsel duygular inciltilmiştir” dedi.  Başbakan Marcinkiewicz, “Medyanın görevi ne nefreti tahrik etmek, ne de düşmanlığı yaymak.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Rzeczpospolita gazetesi editorü ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada:“Biz, ilanı içeriğiyle kabul etmediğimiz zaman ifade özgürlüğünü savunmak zorundayız” dedi.

Hz.Muhammet’in karikatürünün yayınlanması Polonyalı Müslümanlar’ı da kızdırdı. Polonya Müslüman Birligi Temsilcileri, Rzeczpospolita gazetesi hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılması yönünde girişimlerde bulunmak üzere  Polonya İçişleri Bakanı’yla biraraya geleceklerini duyurdular.

Öte yandan, Müslüman Birliği Temsilcileri, Rzeczpospolita gazetesinin müslümanlardan özür dilemesini istiyorlar.

Yaklaşık 25 bin Müslüman’ın yaşadığı Polonya’da, çoğunluğu Tatarlar oluşturuyor.Tatar nüfüsunun 5 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.. 

1123140cookie-checkKarikatür krizi, Polonya’da…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.