Kariyerinizi yeni bir dille destekleyin

Eski bilgileri hatırlayıp yenilikleri öğrenmek için yapılan çalışma isteği , iş bulma dünyasında günden güne artıyor. Birkaç  kadının, yabancı dil hariç diğer herhangi bir alanda  diplomalar, sertifikalar, ve yüksek lisans  elde etmeğe uğraşması  şanstır.


Ve nihayet, yabancı bir dilde akıcılığın yararları inkar edilemez. Uganda’da en çok popüler yabancı diller Fransızca ve Almanca’dır. Onlar (bu diller),  özel bir iş için sıradaki adaylara nazaran bir avantaj veren bir ayırıcı faktör olabilirler.


Veya daha iyisi, iyi bir iş için kapıları açar. Joyce Namaganda’yı alın, Bukoto’da Construction  hizmetlerinde yönetici, hemen üniversiteden sonra çok ırksal  konferanslarında   bir  yorumlayıcı olarak bir iş elde etti.


Bu kısmi zamanlı iş, daha sonra onu (bayan),  onun şimdiki patronuna  bağladı. O (bayan)  “ Alliance Francaise’de  Fransızcamı   daha iyi duruma sokmaya  devam ettim. “ diyor. Stella Muzale  Almanca diline hakimiyetini    işbulma fırsatlarında faydası olduğunu  kanıtlayabilir. “ Ortaokulda ve üniversitede Almanca dilini çalıştım, fakat daha sonra ayrılmak zorunda kaldım.”  Dilde akıcı olmak için onun (bayan)  tutkusu, kendini müfredat dışında çalıştığını gördü.


Ve üniversiteden ayrıldıktan sonra, Almanca bilgisini test etmeğe başladı. Muzaale, Almanya’ya seyahat etmek isteyen arkadaşlarına  temel Almanca öğretmeğe başladı.


O (bayan), “onlara nasıl selam verileceğini, bir lokantada nasıl yemek ısmarlanacağını ve yönleri nasıl soracağını öğrettim”   dedi. Onun (bayanın) arkadaşları, onu  diğer istekli öğrenicilere tavsiye etti. Onun dildeki akıcılığı, kısa zamanda Uganda Alman kültür derneğinde  geçici bir iş ve onun eski okulunda yardımcı bir öğretmen olarak  iş buldu.


Baştan daha yakından bakılırsa, Doğu Afrika Cemiyeti birçok iş fırsatları sunuyor. Eğer biz Swahili dilini konuşamazsak Kenya’dan Tanzanya’ya kadar adaylarla nasıl yarışabileceğiz? Çünkü Doğu Afrika Cemiyeti hepimizi etkiliyor. Swhahili, gözönüne alınması gereken dillerden biridir.


Yerel diller bile, kariyerinizi ileriye doğru sürebilir veya ihtiyacınız olan işi elde edebilirsiniz. Dillerden en az birisiyle haberleşebiliyor olmak,  Kuzey Uganda’da deyin, orada yerleşik  hükümet dışı organizasyonlarda size bir iş buldurabilir. MTN  Ugandanın insan kaynakları müdürü Florence Mawejje, hangi dilin sizi ileriye götüreceğini merak etmeden önce,  ilkin hangi kariyer yolunu almanın hoşunuza gideceğini değerlendirin diye tavsiye ediyor.


O (bayan), “Eğer çalışacağınız şirketin tüm dünyada kolları varsa ve siz onlardan birinde çalışmayı arzu ediyorsanız,  popüler dili öğrenin” diyor. Bunu akılda tutarak, seçtiğiniz dilin derslerini, şüphesiz kariyer ihtiyacınıza göre,  tam olarak nereden alacağınızı bilmeniz  mantıklı görünür.


Difra dil hizmetleri, Alliance Francaise ( Fransızca derslerinde uzman) , The German (Alman) kültür  toplumu ve  Makere Universitesi diller enstitüsü, dil dersleri alabileceğiniz  birkaç yerdir.  Bunlar, ihtiyaçlarınıza uygun olarak ayarlanabilecek hem uzun hem de kısa kurslar sunuyorlar.


Daha önceden herhangi bir bilginiz varsa, basit bir şekilde şehrin içinde  çoğu kitapçıdan sağlanabilen kitaplar satın alarak yeteneklerinizi yükseltebilirsiniz. Swahili gibi yerel dillere gelindiği zaman,  içinde tercümeler olan  kitapların sayısı oldukça fazladır. Tam diğer öğrenme işlemleri gibi yabancı bir dili çalışmaya girişmek,  konsantrasyonunuzu gerektirecektir. 


Arzulanan bir iş ile, sıkı çizelgenizde dersleri nasıl uydurabileceğinizi merak edebilirsiniz. Bununla beraber, bunlar ve daha fazla ip uçları , hedeflerinize ulaşmanızda yardım edecektir:


1-Çalışmanızı bitirdiğinizde ne kazanacağınız üstünde odaklanarak kendi kendinizi motive ediniz. Onun için kendinizi donatacağınız büyük bir promosyon mu yoksa ülke dışında bir iş fırsatı mı?


2-Alıştırma yapmak  mükemmel yapar. Unutmamanız  için hergün öğrendiğiniz cümlecikleri tekrarlayın.  Dili konuşmak, belli bir süre sonra doğal bir şekilde gelmelidir.


3-Görsel ve sesli araçlar kullanmak  da yardımcı olabilir.


4-Öğrenmenin incelikli yöntemlerinden biri, öğrendiğiniz dili konuşan insanlarla etkileşmektir.


Umduğunuz kadar kısa bir zamanda arzuladığınız işi elde etmeyebilseniz bile, yabancı dildeki akıcılığınız boş yere olmayacak.


*İngilizce Öğretmeni Y.Müh. Naim Uygun tarafından  Susan K. Muyiyi’nin makalesi İngilizce aslından çevrilmiştir.
Web sitesi : http://www.pekiyi.150m.com 
E-posta: [email protected]

698060cookie-checkKariyerinizi yeni bir dille destekleyin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.