Karl Marx 200 yaşında: Trier’den dünyaya…

Bilimsel sosyalizmin kurucusu Karl Marx’ın bugün doğumunun 200.yıldönümü. 5 Mayıs 1818’de Almanya Trier’de doğan Marx, doğum günü vesilesiyle dünyanın dört bir tarafında anılıyor…
Komünizmin fikir babalarından, bilimsel sosyalizmin kurucusu Alman düşünür ve iktisatçı Karl Marx bundan 200 yıl önce 5 Mayıs 1818’de Almanya’nın Lüksemburg sınırındaki kenti Trier’de doğdu. Doğum günü dolayısıyla dünyanın dört bir tarafında çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Sempozyumlardan sergilere, konferanslardan panellere kadar çok sayıda etkinlikle anılacak olan Marx’ın onuruna birbirinden renkli etkinlikler de yapıldı. Marx’ın 200’üncü yaşında doğduğu Trier kentinde trafik ışıklarında Karl Marx figürleri sergilendi, onuruna para basıldı, devasa heykelleri yapıldı.

1- Doğduğu şehirde trafik 
lambalarının figürü oldu
Marx’ın 200’üncü doğum günü, doğduğu kent olan Trier’de trafik ışıklarıyla kutlanıyor. Marx figürünün olduğu trafik ışıkları halk tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Belediye Başkanı Wolfram Leibe, “Trier, Marx için renklerini gösteriyor” dedi. Marx’ın çocukluğunu geçirdiği evin ve müzesinin yakınlarına trafik ışıkları konuldu.

2- Sıfır Avro’luk banknotlar basıldı
Das Kapital’in yazarı Alman filozof Karl Marx’ın 200’üncü doğum günü şerefine doğduğu kent olan Trier’de ‘0 Avro’luk hediyelik banknotlar basıldı. Marx’ın resminin yer aldığı hediyelik banknotlar 3 Avro’dan satışa sunuldu. Sıfır Avro’luk banknotların yaratıcısı Richard Faille’nin, Avrupa Merkez Bankası’nın resmi banknot üreticileriyle beraber hazırladığı bu hediyelik eşya paralar diğer Avrupa ülkelerinde de satışa sunuldu.

3 – Çin’den Trier’e hediye Marx heykeli
Doğumunun 200’üncü yıl dönümünü kutlamak için Çin’in Almanya’ya hediye ettiği 4.4 metrelik anıtsal Marx heykeli 14 Nisan’da doğduğu kent Trier’e dikildi. Ünlü Çinli heykeltıraş Wu Weishan tarafından tasarlanan heykel bugün halka açılacak. Trier Belediye Başkanı Wolfram Leibe, heykelin kentin yeni cazibe merkezi olacağını söyledi. Marx’ın büyük bir devlet sergisinin yanı sıra, iki ortak sergiyi de içeren bir dizi etkinlik çerçevesinde anılmasının, Trier’in “büyük oğlu” nun yaşamına, mücadelesine ve ideolojisine ışık tutacağı anlamına geldiği vurgulandı.

4 – Marksizm klasikleri yeniden yayımlandı
1920’lerde Çin’de yayımlanan Marksizm üzerine bir dizi eser 200. yıl dönümü anısına yeniden basılarak okurların beğenisine sunuldu. Seçme eserler 1920 ve 1927 yılları arasında Çin’de yayınlanan Marksizm üzerine 92 kitaptan seçilerek hazırlandı. Bunların arasında Marx, Engels ve Lenin’in klasik eserleri ile Çinli akademisyenler tarafından yazılan yorumlayıcı çalışmalar yer alıyor. Hubei People’s Press tarafından hazırlanan yayınlar 24 cilt ve 15.000 sayfadan oluşuyor. Yayının tanıtımı Wuhan kentinde düzenlenen bir törenle yapıldı.

5- Paneller, sempozyumlar, etkinlikler
Almanya başta olmak üzere dünyanın dört bir tarafında Marx için etkinlikler düzenleniyor. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bu ülkelerdeki etkinliklerde ünlü filozofun fikirleri tartışılıyor. Almanya’daki etkinliklerin öncülüğünü Rosa Lüksemburg Vakfı yapıyor.

Üç günlük sempozyum

Marx’ın 200’üncü doğum günü dolayısıyla İstanbul’da düzenlenen üç günlük Marksizm Sempozyumu dün başladı. Kadıköy Barış Manço Kültür Merkezi’ndeki sempozyumun danışma kurulunda Taner Timur, Korkut Boratav, İzzettin Önder, Ahmet Tonak gibi önemli akademisyenlerle araştırmacılar yer alıyor. Sempozyumda hem Marksizm’in ana başlıkları, hem de Türkiye ve dünyanın içinden geçtiği güncel duruma ilişkin tartışmalar yürütülecek.

Karl Marx kimdir?

Karl Marx 5 Mayıs 1818’de Almanya’nın Lüksemburg sınırındaki Trier kentinde doğdu. Orta öğretimini Trier’de tamamladı. Bonn ve Berlin üniversitelerinde hukuk öğrenimi görürken tarih ve felsefeyle ilgilendi, Hegelci E. Gans’ın derslerini izledi. 1841’de “Demokritos’un ve Epikuros’un Doğa Felsefelerinin Farklılıkları” adlı doktora tezinde, dinin maddecilik açısından eleştirisini yaptı.
Sol Hegelcilere katılarak Bauer kardeşlerle dostluk kurarken, bir yandan da Feuerbach’ın etkisinde kalıp 1842’de, muhalefetteki radikal burjuvalar tarafından kurulan Rheinische Zeitung gazetesinin yazı işleri yöneticiliğini yaptı. 1843’te çocukluk arkadaşı Jenny von Westphalen ile evlendi. Rheinische Zeitung gazetesi 1843’te kapatıldıktan sonra Paris’e yerleşti. Burada ömür boyu dostu ve çalışma arkadaşı olacağı Friedrich Engels ile tanıştı.
Fransız-Alman Yıllıkları’nı yayımladı (1844). Okurken tuttuğu notlardan oluşan 1844 El Yazmaları’nı yayımladı. Engels’le ortak ilk metninde (Kutsal Aile, 1845) tarih felsefesini maddeci görüş açısından eleştirdi. Komünistler Birliği’nin isteği üzerine Engels ile birlikte 1848’de Komünist Manifesto’yu yazdı.
1848 İhtilali patlak verince, Belçika’dan sınırdışı edilen Marx, Köln’e yerleşerek, Neue Rheinische Zeitung gazetesini çıkarmaya başladı. Bu gazetede işçilere yönelik makaleler yayımladı (Ücretli Emek ve Sermaye, 1849).
1849’da ömrünün sonuna kadar kalacağı Londra’ya yerleşti. Temel eseri olan Das Kapital’i hazırlamaya başladı. 1864’te Uluslararası İşçiler Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. 1. Enternasyonal’in açılış konuşmasını ve tüzüğünü yazdıktan sonra, Kapital’in birinci cildini Almanya’da yayımlattı (1867). Kızını görmek için gittiği Paris’te Paris Komünü’ne tanık oldu. İngiltere’ye dönünce Fransa’da İç Savaş (1871) adlı eserinde bu devrim denemesini değerlendirdi. Kapital’in yazımını sürdürürken, bir yandan da işçi partililerinin programlarının oluşturulmasına etkili biçimde katıldı. Dühring’e karşı kalem tartışmasında Engels’i destekledi. Anti-Dühring’in (1878) bir bölümünün yazımında Engels’le çalıştıktan sonra hastalanarak çalışmalarını büyük ölçüde yavaşlatmak zorunda kaldı. 14 Mart 1883’te İngiltere’nin başkenti Londra’da yaşamını yitirdi.

2183080cookie-checkKarl Marx 200 yaşında: Trier’den dünyaya…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.