Kaçırılan Başbakan serbest

Dışişleri Bakanı Muhammed Abdülaziz AFP haber ajansına Zeydan’ın serbest bırakıldığını ancak detayları henüz bilmediklerini söyledi.

Libya resmi haber ajansı Lana ise daha önce bir hükümet sözcüsüne atfen Zeydan’ın bırakıldığını duyurmuştu.

Başbakan Corinthia adlı otele yüz kadar silahlı kişinin yaptığı bir baskınla alınmıştı.

Kendini “Devrimci Harekat Dairesi” diye adlandıran ve suçla savaş birimi olarak hareket ettiklerini söyleyen eski bir silahlı muhalif milis grubu, Başbakan Zeydan’ı başsavcılığın çıkarttığı tutuklama emri üzerine ülkenin ceza yasaları çerçevesinde aldıklarını açıklamıştı.

Ancak Libya ulusal televizyonu Adalet Bakanı’nın ortada böyle bir emir olmadığı yolundaki açıklamalarına yer verdi.

Sebep ne olabilir?Amerikan özel timleri geçen hafta sonu Trablus’ta üst düzey el Kaide zanlısı Ebu Anas el-Libi’yi kaçırmışlardı.

Bugünkü olayda adı geçen grup bu olaydan rahatsız olan milislerden sadece biri. Bir çok kişi böylesi bir operasyonun Libya’nın egemenliğinin ihlali olduğun udüşünüyor ve hükümetten bu olayda rolü olup olmadığını açıklamasını istiyor.

Trablus’taki BBC muhabiri, Libyalı İslamcı militanları öfkelendiren bu olay ile Başbakan Zeydan’ın başına gelenler arasında bağ kuranlar olduğunu, ancak bu yöndeki şüphelerin henüz doğrulanmadığını vurguluyor.

Başbakan Zeydan yaklaşık bir yıldır görevde bulunuyor.

2011’de Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden önce Cenevre merkezli bir insan hakları avukatı olan Ali Zeydan, Kaddafi’nin diplomatı olarak gittiği İsviçre’de iltica etmiş ve yaklaşık 30 yılını bu ülkede sürgünde geçirmişti.

‘Devrimci Harekat Dairesi’ ne?BBC’nin başkent Trablus’taki muhabiri Rana Jawad, Libya’da eski rejimin devrilmesine yardımcı olup, yeni hükümetle uzaktan bağları olan ve kağıt üzerinde içişleri ya da savunma bakanlıklarının altında görünen çok sayıda farklı milis kuvvetin genellikle kendi bildikleri gibi hareket ettiğini aktarıyor.

Hükümet Muammer Kaddafi yönetiminin devrilmesinden iki yıl sonra hala, geçmişte ülkenin belli bölgelerini kontrol eden bu milis gruplarına hakim olmakta güçlük çekiyor.

Başbakanın serbest bırakılmasından az önce yapılan basın toplantısında hükümet yetkilileri olayı “bir suç eylemi” diye tanımladı ve şantaja boyun eğmeyeceğini söyledi.

1398490cookie-checkKaçırılan Başbakan serbest

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.