‘Kasketi pis köylü, HES’e nasıl karşı çıkarmış!’

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) tarafından ilki Antalya’nın Kaş ilçesinde düzenlenen HES bilgilendirme toplantısında gergin dakikalar yaşandı. Toplantıya Kaş’ın Kemer köyü Muhtarı Mustafa Sarısaltık’ın sözleri damgasını vurdu. Sarısaltık, Çevre ve Orman Antalya Eski İl Müdürü Mine Kara’nın, köylerindeki ÇED toplantısı öncesinde “pis kasketli köylü, HES’e nasıl karşı çıkar” dediğini ileri sürdü ve ekledi: “pis kasketli de olsak köylümün istemediği HES’i köyüme kurdurtmam!”

Kaş’taki toplantı hararetli tartışmlara sahne oldu

DÖRT SAAT SÜREN TOPLANTI HARARETLİ BAŞLADI
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Ali Şahin, DSİ Genel Müdürlüğü Planlama Şube Müdürü Nedret Ünal, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden Zeynep Tuba Tefek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED ve Planlama Dairesi Genel Müdürlüğü’nden Erdal Şallı ve DSİ Antalya 13. Bölge Müdür Yardımcısı Hayrullah Coşgun; HES’lerin neden ihtiyaç olduğunu aktardığı toplantıya, Kaş ve köylerinden gelen muhtarların yanı sıra Kaş Çevre Platformu ve Fethiye Saklıkent Koruma Platformu temsilcileri katıldı. Kaymakamlıklar aracılığıyla bölgelerinde HES projesi bulunan köy muhtarlarıyla ihtiyar heyeti ve köylülerin katılımının sağlanmasının istendiği toplantı, sık sık yaşanan tartışmalar nedeniyle yaklaşık dört saat sürdü.

Toplantıda konuşan yetkililer yılda 100 milyar mgw enerjinin denize aktığını öne sürdüler

‘HES’LERİN ÖMRÜ 200 YIL’ SÖZÜNE SALONDAKİLER İTİRAZ ETTİ
Yetkililerin sırasıyla sunumlarını gerçekleştirdiği toplantıda konuşan DSİ Genel Müdürlüğü Planlama Şube Müdürü Nedret Ünal, Türkiye’nin sularının boşa aktığını ve ‘su akar Türk bakar’ sözüyle bunun vurgulandığını savundu. Türkiye’nin hidroelektrik potansiyeli konusunda rakamlar veren Hünel, söz konusun potansiyelden yeterince yararlanılamadığını kaydetti. Enerji seçeneklerini sıralayan Hünel’in HES’lerin 200 yıllık ömrü olduğunu savunması salonda tepkilere neden oldu. Hünel’in konuşması salondakilerin itirazıyla sık sık kesildi.

Yetkililer toplantıda HES’lerden sonra vadilerin böyle olacağını savundu

‘KÖYLÜLER YANLIŞ BİLGİLENDİRİLİYOR’
Hünel’in ardından söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilisi Erdal Şallı, HES’lerle ilgili ÇED süreçleri hakkında bilgi verdi ancak Şallı’nın sözleri de tepkilere neden oldu. Toplantıda köylülerin HES’ler konusunda yanlış bilgilendirildiğini savunan Antalya DSİ 13. Bölge Müdür Yardımcısı Hayrullah Coşgun da bu yanlış anlamaların önüne geçmek karşılıklı diyalog kurmayı amaçladıklarını ifade ettiği konuşmasında Saklıkent, Uçarsu ve Kasaba’da kurulması planlanan HES’ler hakkındaki soruları yanıtladı.

Kemer Köyü Muhtarı Mustafa Sarısaltık tepkisini böyle gösterdi

‘ÖYLE DEĞİL Mİ MUHTAR?’
Köylülerin HES’ler konusunda yanlış bilgilendirildiğini bir örnekle anlatmaya çalışan Coşgun, geçtiğimiz Şubat ayında Kaş’ın Kemer köyünde yapılan ÇED bilgilendirme toplantısı öncesinde yaşananları aktardı. Toplantıdan önce ‘birilerinin’ köye gelerek ellerinde pankartlarla eylem yaptığını anlatan Coşgun, Kemer köyü Muhtarı Mustafa Sarısaltık’ın köyünde HES yapılmasına karşı çıktığını söyledi. Muhtar Sarısaltık’a köylerinde yapılacak HES’in köyün yararına olduğunu anlatmaya çalıştığını ancak “HES’ler sulara radyasyon karıştırıyormuş” yanıtını aldığını iddia eden Coşgun, salonda bulunan Sarısaltık’a seslenerek “öyle değil mi muhtar?” diye sordu.

‘PİS KASKETLİ KÖYLÜ, HES’E NASIL KARŞI ÇIKAR!?’
Bunun üzerine söz alan Muhtar Sarısaltık, “pis kasketli köylü, HES’e nasıl karşı çıkarmış diyen siz değil miydiniz sayın müdürüm” yanıtını verdi. “Bunu söyleyen ben değildim” yanıtını veren Coşgun’a, “yanınızdaki yetkiliydi, siz de duydunuz” diye tepki gösteren muhtar Sarısaltık, “kasketimiz pis de olsa ben köylümün istemediği bir şeyi köyüme kurdurtmam. Köyümüze HES istemiyoruz” diye konuştu. Sarısaltık, kendisini ‘pis kasketli köylü’ sözleriyle aşağılayan yetkilinin de Antalya Çevre ve Orman Eski Müdürü Mine Kara olduğunu ileri sürdü. Coşgun’un, Sarısaltık’ın iddiaları karşısında sessiz kalması dikkat çekti.

‘GÜNEŞ PANELLERİ ÇOK YER KAPLIYOR’
Köylülerin ve yaşam savunucularının soru ve tepkileriyle yetkililere zor anlar yaşattığı toplantıda sunulan canlandırma grafikler de gülüşmelere neden oldu. Vadilerin HES’lerden önce ve sonraki halini yansıtan canlandırma grafiklerde, HES öncesi kuru bir dere, sonrasında ise rekreasyon alanına dönüşmüş bir dinlence yeri yansıtılıyor. Güneş ve rüzgâr enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarının neden yeterince kullanılmadığı yönündeki sorulara yetkililerin yanıtı, “güneş panelleri çok yer kaplıyor, tarım alanlarını kapatıyor” oldu. Saklıkent ve Gömbe’nin turizm merkezi olduğunu ve büyük oranda katma değer yarattığını savunan katılımcılar buralarda HES yapılmasının bu katma değeri yok edeceğini belirterek projelerin geri çekilmesini istediler. Dinleyicilerin birçoğunun ortak kanısı toplantının bilgilendirme değil, HES’leri konusunda halkı ikna etme yönünde olduğuydu.

‘DEVLETİN YAKITINI BOŞA HARCAMAYIN, HES YAPTIRMAYACAĞIZ!’
Toplantıya Gömbe’den katılan bir yurttaş, yetkililere seslenerek, “buralara kadar boşuna gelip devletin yakıtını harcamayın, köyümüze HES yaptırmayacağız” sözleri dikkat çekti. Kaş Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, Gömbe Belediye Başkanı Hasan Toker, Ova Belediye Başkanı Tevfik Taner’in yanı sıra Orman Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Gürel Şirin, Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Eriş de toplantıda hazır bulundu.

SUNUMLARA SIK SIK İTİRAZ EDİLDİ
Kaş’ın Çukurbağ, Aklar ve Kemer köyü ile Fethiye’nin Kayadibi ve Çukurincir köyü muhtarları da toplantıda HES’ler hakkındaki çekincelerini yetkililere aktardılar. Yetkililerin yaptıkları bilgilendirme sunumlarının, dinleyiciler tarafından sık sık uygulamadaki aksi yöndeki örneklerle kesildiği toplantının en dikkat çekici yanı HES’lere karşı bilinçle muhalefet eden halkın oldukça donanımlı olmasıydı.

AKSEKİ VE KUMLUCA’DA DEVAM EDECEK
Kaş’ta hararetli tartışmalara sahne olan toplantıların, sırasıyla Akseki ve Kumluca ilçelerinde 1 ve 2 Aralık tarihlerinde devam edeceği öğrenildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun “halka HES’leri yeterince anlatamadık” sözleriyle altını çizdiği toplantıların diğer illerde de süreceği belirtiliyor.

——————————————————————————–

——————————————————————————–

1533760cookie-check‘Kasketi pis köylü, HES’e nasıl karşı çıkarmış!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.