Kaş’ta 1 milyonluk meydan savaşı

Kaşlı turizmciler ve sivil toplum örgütleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesiyle yapılan düzenlemeye tepki gösterince, Başkan Halil Kocaer, Prag’daki bir katedralin önünde de bu taşlardan bulunduğunu söyledi. Turizmcilerin döşenen granit  taşların  kaygan  olduğunu  söylemesi üzerine ise “ayakkabılarımla baktım, kaymıyor” yanıtını verdi. İşte odağında bir önceki seçimlerin ardından döşenip, 29 Mart seçimlerinin hemen öncesinde sökülerek yenileriyle değiştirilen parke taşlarının bulunduğu Kaş meydan savaşının ayrıntıları.

Yerel seçimlere sayılı günler kala, bir Türkiye klasiği olan kaldırım, yol ve meydan düzenleme çalışmaları da hızlandı. Antalya’nın turistik ilçesi Kaş’ın AKP’li belediye başkanı Halil Kocaer’in milyonluk meydan düzenlemesi Kaşlıları kızdırdı. 1 milyon 300 bin TL ( 1 trilyon 300 milyar) maliyeti olduğu iddia edilen projeye 500’e yakın imza toplayarak tepki gösteren turizmciler ve sivil toplum örgütleri, kriz ortamında yapılan düzenlemenin maliyetinin çok yüksek olduğuna dikkat çekerek,  kullanılan granit malzemenin turistik ilçenin mimari dokusunu bozacağını öne sürdüler. Bazı Kaşlılar ise ilçenin tam donanımlı bir hastanesinin bile bulunmadığını hatırlatarak projenin amacına uygun olmadığını söylediler. Önceki gün tepkilerini dile getirmek amacıyla düzenleme yapılan meydanda eylem yapmak isteyen turizmcilere Kaş kaymakamlığınca, seçim öncesi olduğu gerekçesiyle izin verilmedi. Bunun üzerine belediye başkanı Halil Kocaer’le görüşmek isteyen turizmcilerin bu isteğine olumlu yanıt veren Kocaer, dün Belediye Toplantı Salonunda turizmcilerin konuyla ilgili görüş ve taleplerini dinledi. Aralarında Kaş Ekin Derneği ve Kaş Turizm ve Tanıtma Derneği üyeleriyle çok sayıda Kaşlının bulunduğu toplantıda belediye başkanıyla turizmciler arasında ilginç diyaloglar yaşandı.

PARA BAKANLIKTAN

Meydan düzenlemesinin, özgün Akdeniz mimarisi ve sosyal yapısıyla önemli bir turizm merkezi olan Kaş’ın kentsel dokusuyla bağdaşmadığını öne süren turizmciler adına söz alan ÇEKÜL Kaş Temsilcisi Mimar Nur Keçeci, toplanan imzaları Belediye Başkanı Halil Kocaer’e sunarak, yapılan düzenleme hakkındaki görüşlerini dile getirdi. Ardından  turizmcilerin  eleştirilerini dinleyen Kocaer, düzenlemenin 2006 yılından bu yana devam eden bir proje olduğunu anımsatarak, “Yatırımları belediyenin bütçesiyle yapma olanağımız yok. Tamamını devletin desteğiyle yapıyoruz. Belediyenin bütçesi bu gibi yüksek maliyetli projeler için uygun değil. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığına hazırladığımız bu projeyi sunduk. Bu malzemeyi beğenmiyorsanız bunu nasıl düzenleriz, bu taşı nasıl yumuşatabiliriz, daha sevimli hale getirebiliriz, onu konuşalım” dedi.  Kocaer, projenin 930 bin TL’lik tutarının Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca karşılandığını da sözlerine ekledi.

PRAG KATEDRALİNİN ÖNÜ DE BU TAŞLARDAN DÖŞELİ!

Bunun üzerine Kaş’ta doğal taş ve maden işletmeciliği yapan bir firma yetkilisi söz alarak Kocaer’e doğal ve kaliteli malzemeyle aynı işi daha ucuza yapabileceklerini ancak bu ihaleden haberlerinin olmadığını söyledi. Kocaer, firma yetkilisine ihale ilanlarının yerel gazetelerde yayınlandığını anımsattı. Kocaer, salonda bulunan turizmcilerden gelen, “yaklaşık dört yıl önce döşenen eski taşların ne gibi bir sorunu vardı?” sorusunu ise, Cumhuriyet Meydanı’nın Kaş’ın misafir odası olduğunu ve çalışmanın meydana daha iyi bir görsellik katmak amacını taşıdığını dile getirdi. Salondan itirazların yükselmesi üzerine Başkan Kocaer bu kez de Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’dan örnekler vererek, “aranızda Prag’a gideniniz var mı?” diye sorarak, Prag’daki bir Katedralin önünün de bunun gibi bir malzemeyle kaplanmış olduğunu söyledi. Bunun üzerine söz alan Kadriye Hacımusaoğlu, “ Prag’da sözünü ettiğiniz alanda böyle bir malzeme yok. Lütfen  birbirine karıştırmayalım” yanıtını verdi. Kadriye Hacımusaoğlu, Kaş’ın kentsel sit alanı olduğunu da anımsatarak bu haliyle korunması gerektiğini, ayrıca malzeme seçiminde kimsenin görüşünün alınmadığını da sözlerine ekledi. Belediyenin Topçu Sokak’ta yaptığı düzenleme çalışmalarını da eleştiren Hacımusaoğlu, “bir Kaşlı olarak gerekirse kendimi iş makinelerinin önüne atıp bu çalışmaları durdurmak istiyorum” dedi.

BEN DENEDİM, KAYMIYOR…

Bir turizmcinin seçimlere az bir süre kala yapılan düzenlemenin seçim yatırımı olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Kocaer, “bunun seçimle hiçbir ilgisi yok. Uzun yıllardır süren bir çalışma bu. Ancak uygulaması seçim dönemine denk geldi” dedi. Turizmcilerin, meydana döşenen taşların yaz aylarında ısı yayacağını ve çok kaygan olacağını söylemesi üzerine, Kocaer’in,  “ ben ayakkabılarımla şöyle bir baktım, kaymıyor. Ayrıca, yokuş olmayan düz bir alanda yürüneceği için kayma olasılığı bulunmuyor” sözleri salonda gülüşmelere neden oldu.

TAŞI DURDURAMIYORSUN

Salondakilerin, meydana döşenecek malzemenin iade edilerek halkın onaylayabileceği başka bir malzemeyle değiştirilmesinin mümkün olup olmadığı yönündeki sorusuna ise “ şimdi bu taşı iade edemiyorsun, geriye veremiyorsun, durduramıyorsun. İhale olmuş, birisi yap demiş yapılmış. Geriye dönemeyiz, dönersek tazminat öderiz. Bu işin 15 Nisan’a kadar bitirilmesi gerekiyor” şeklinde yanıt veren Kocaer, projeyi uygulayan yüklenici firmanın mimarı ile turizmcileri temsilen Kaş ÇEKÜL Temsilcisi Nur Keçeci’nin bir araya gelmesiyle yapılacak düzenlemenin mimari dokuya daha uygun hale getirilebileceğini söyledi. Öte yandan  salonda bu tartışmalar yaşanırken, meydan düzenleme ihalesini alan yüklenici firma elemanlarının tartışma konusu granit blokları döşemeye başladıkları gözlendi.

1190250cookie-checkKaş’ta 1 milyonluk meydan savaşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.