Kaş’taki meydan savaşı yargıya taşındı

AKP’li Kaş Belediyesi’nin seçim yatırımına  suç duyurusu. Belediyenin sit alanı olan bölgede koruma kurulu onayı olmadan başlattığı meydan ve sokak düzenlemesi yargıya taşındı. Kurul kararlarının uygulanmadığını ve yapılan düzenleme ihalesinin hukuksal temele dayanmadığını öne süren Kaşlı sivil toplum örgütleri, Kaş Belediyesi hakkında Kaş Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.  Antalya Koruma Bölge Kurulu,  yerel seçimlere üç hafta kala başlatılan düzenleme hakkında iki kez “durdurma” kararı almış ancak belediye uygulamadan geri adım atmamış ve düzenlemenin Kültür ve Turizm Bakanlığının ‘desteğiyle’ yapıldığını belirtmişti. 
 
 
‘KEYFİ UYGULAMALARIN ÖNÜNE GEÇİLSİN’

AKP’li Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer’in Kentsel Sit Alanı ilan edilen bölgede koruma kurulunun onayını beklemeden başlattığı meydan ve sokak düzenlemesi yargıya taşındı. Kaşlı sivil toplum örgütleri, Antalya Koruma Bölge Kurulu’nun kaymakamlık ve belediye başkanlığına iki kez “çalışmayı durdurun” yazısı iletmesine rağmen yerel seçimlere üç hafta kala başlatılan düzenlemeden geri adım atmayan belediye hakkında Kaş Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundular. Kaş STÖ adına yapılan açıklamada, “Yerel yönetimin böylesi bir keyfiliği hayata geçirmesinin önüne geçmek ve tamamen kamuya ait olan kaynakların böylesi bir ‘oldu-bitti’ ile kullanılma olasılığını ortadan kaldırmak için Kaş Belediyesi hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na 18 Mart 2009 tarihinde suç duyurusunda bulunduk” denildi.

KAŞ’IN AKDENİZ KİMLİĞİ KORUNSUN

İhalenin hukuksal zeminden yoksun olduğunun belirtildiği açıklamada, turizm sezonu öncesi Kaş’ın merkezinde oluşan moloz yığınının biran önce kaldırılması ve dokuya uygun küp taşlarla geçici olarak düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Kaş’ın rant ve kaçak yapılaşmaya teslim olmaya başladığına dikkat çekilen açıklamada, “Hiçbir şekilde ruhunu vermeyen Kaş’ımızın, uzmanlar ve Kaş’ta yaşayanlarının katkıları ile oluşturulacak bir projeyle tekrar Akdeniz kasabası olma yolunun açılması tek dileğimizdir” görüşüne yer verildi.

YARGIYA TAŞIYAN SÜREÇ

Mimari dokusuyla Akdeniz’in en özgün yerleşimlerinden sayılan Kaş’taki meydan tartışması, düzenlemede kullanılan malzemelerin turizmcilerin ve STÖ’lerin tepkisini çekmesiyle başlamıştı. Ardından, Kaş Belediyesi’nin hazırladığı projenin koruma kurulunun onayından geçmediğini öğrenen STÖ temsilcileri,  Kaymakamlık, Belediye Başkanlığı, Valilik ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’yle, AKP il ve ilçe teşkilatlarına Koruma Kurulu’nun düzenlemeyi durdurma yazısıyla birlikte dilekçeli başvuruda bulunmuşlardı. Bu girişimin ardından Antalya Koruma Bölge Kurulu belediye ve kaymakamlığa ikinci bir durdurma yazısı daha iletildi. Ancak buna rağmen uygulamadan geri adım atılmadığını gören Kaş STÖ temsilcileri konuyu yargıya taşıdılar.

KAYNAKLARI SORUMSUZCA KULLANILIYOR

Antalya Koruma Bölge Kurulu’nun iki kez ilettiği durdurma kararına rağmen hiçbir işlem yapılmaması üzerine böyle bir girişimde bulunduklarını belirten Kaş STÖ sözcüsü Erdem Aydın, “kamu kaynaklarının nasıl sorumsuzca kullanıldığının da aydınlatılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. Profesyonel Turist Rehberi olan ve uzun yıllardır Kaş turizminin gelişmesine önemli katkıları bulunan Aydın, meslek örgütlerinin de bu konuda kendilerine destek verdiğinin altını çizdi.
 
MİMARLAR ODASI: “DÜZENLEME ACİLEN DURDURULMALI”

 Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Osman Aydın, Kaş Belediyesinin Kentsel Sit Alanı ilan edilen bölgede koruma kurulu onayını beklemeden başlattığı düzenlemenin kabul edilebilir bir yanı olmadığını ve düzenlemenin acilen durdurulması gerektiğini söyledi. Belediye Başkanı Halil Kocaer’in, uygulamanın Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yapıldığı yönündeki açıklamasına da değinen Aydın, “Bu bakanlığın ilk uygulaması değil. Aspendos’ta da bilim heyetlerinin aksi yöndeki raporlarına rağmen antik tiyatronun konserler ve gösteriler için kullanımına izin verildi” diye konuştu.

Yapılan düzenlemenin seçim yatırımı olduğunu savunan Osman Aydın, “Tarihi ve kültürel değerlerin seçim yatırımlarına alet edilmesi çok yanlış. Bu konuda Kaşlılar’ın çok duyarlı olmaları gerekiyor” dedi. Aydın, meydanda yapılan çalışmayı yargıya taşıyan Kaşlı STÖ’lere her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da sözlerine ekledi.

1191920cookie-checkKaş’taki meydan savaşı yargıya taşındı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.