Katalonlar’ın %90’ı bağımsızlık istedi

İspanya’nın Katalonya bölgesinde halk bağımsızlık referandumu için sandık başına gitti. Oy verme işlemi çatışmalı geçti. İspanyol güvenlik güçleri, seçim merkezlerine baskınlar düzenledi. Copla ve plastik mermiyle müdahalaleler yapıldı. Katalonya yönetiminden yapılan açıklamaya göre müdahaleler sırasında 844 kişi yaralandı. Sonuç ise yüzde 90 bağımsızlığa “evet” oldu.
İspanya’nın Katalonya bölgesinde halk bağımsızlık referandumu için sandık başına gitti. Oy verme işlemi çatışmalı geçti. İspanyol güvenlik güçleri, seçim merkezlerine baskınlar düzenledi. Copla ve plastik mermiyle müdahalaleler yapıldı. Referandumun sonucu ise, yüzde 90 ile bağımsızlığa “evet” oldu.
  • Katalonya’da TSİ 10.00’da açılan sandıklar TSİ 22.00’de kapandı. Oy kullanma işleminde Katalonya özerk yönetiminin dağıttığı plastik kutular oy sandığı olarak kullanılırken, bağımsızlık yanlısı sivil toplum örgütlerinin dağıttığı veya Katalanların evde kendilerinin bastırdığı oy kağıtları zarflara konulmadan sandıklara atıldı.

    5,3 MİLYON KİŞİ OY KULLANDI

    5,3 MİLYON KİŞİ OY KULLANDI

    Katalonya yerel hükümetinin referandum sabahı yaptığı değişiklikle kayıtlı olarak gösterilen 5,3 milyon seçmen istediği yerde oyunu kullandı. Katalonya’da oturma izni olan yabancıların da oy kullanılmasına izin verildi.

    “BAĞIMSIZ BİR DEVLET OLMAK İSTİYOR MUSUNUZ?”

    "BAĞIMSIZ BİR DEVLET OLMAK İSTİYOR MUSUNUZ?"

    Referandumda “Katalonya’nın cumhuriyetle yönetilen bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?” sorusu yöneltildi ve halkın yüzde 90’ı bağımsızlığa “evet” dedi.

    “BAĞIMSIZ BİR DEVLET OLMA HAKKINI KAZANDIK”

    "BAĞIMSIZ BİR DEVLET OLMA HAKKINI KAZANDIK"

    Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, aldıkları sonucun kendilerine “bağımsız bir devlet kurma hakkı” verdiğini açıkladı.

    Puigdemont, televizyonlardan yayınlanan açıklamasında, “Katalonya vatandaşları, yönetim biçimi cumhuriyet olan bağımsız bir devlet kurma
    hakkını kazandı. Halkımızın egemenliğini somutlaştıran referandum sonuçlarını kısa süre içinde Katalan parlamentosuna yollayacağız” dedi.

    Katalonya’daki katılım oranı yüzde 42.3 olan referandumunda kullanılan 2.3 milyon geçerli oyun yüzde 90’ı “bağımsızlığa evet” ve yüzde 7.87’si de “hayır” dedi.

    844 KİŞİ YARALANDI

    844 KİŞİ YARALANDI

    Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti, yasa dışı ilan edilen referanduma güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu 844 kişinin yaralandığını açıkladı.

    19 POLİS VE 14 JANDARMA YARALI

    19 POLİS VE 14 JANDARMA YARALI

    İçişleri Bakanlığı da yaralılar arasında 19 polis ve 14 jandarmanın olduğunu duyurdu.

     

    SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

    SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

    Katalonya Hükümeti, oy kullanma merkezlerinde çıkan olaylardan dolayı İspanya ulusal polisi ve jandarma hakkında Katalonya Adalet Yüksek Mahkemesine suç duyurusunda bulundu.

    KATALONYA YEREL POLİSİ HAKKINDA SORUŞTURMA

    KATALONYA YEREL POLİSİ HAKKINDA SORUŞTURMA
    Öte yandan talimatları yerine getirmediği ve yasa dışı olmasına rağmen referandumu engellemekte pasif kaldığı gerekçesiyle 6 mahkeme Katalonya yerel polisi hakkında soruşturma başlattı.

    “UMARIM BU KEZ BİZİ DİNLERLER”

    "UMARIM BU KEZ BİZİ DİNLERLER"

    İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, referandumun sona ermesinin ardından Başbakanlık konutunda düzenlediği basın toplantısında, yasadışı referandum ve çıkan olayların sorumlularının yasaları çiğneyenler olduğunu söyledi.

    Rajoy, “Biz sorumluluğumuzu yerine getirdik. Her zaman söyledik ama bizi dinlemediler. Yasadışılıklarını terk etmeleri için çok fırsatları oldu ama bir kere olsun bile denemediler.” diye konuştu.

    Olası bir tek taraflı bağımsızlık ilanına karşı da Katalonya yerel yönetimine çağrı yapan Rajoy, “Umarım bu kez bizi dinlerler ve hatalarında ısrar etmezler. Onları hiçbir yere götürmeyecek olan bir yolda yeni adımlar atmazlar.” ifadelerini kullandı.

    Rajoy, Katalonya krizini çözebilmek için İspanya parlamentosundaki tüm siyasi partileri görüşmeye çağıracağını söyledi.
  • ANA MUHALEFETTEN MÜZAKERE ÇAĞRISI
    ANA MUHALEFETTEN MÜZAKERE ÇAĞRISI
    Ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) lideri Pedro Sanchez, Katalan krizinin çözümü için İspanyol hükümetinden en kısa zamanda Katalonya hükümeti ile bir müzakere süreci başlatmasını istedi.
    Sanchez ayrıca Katalonya’da güvenlik güçlerinin oy kullanma merkezlerine müdahalesini de “hiçbir şekilde doğru bulmadığını” söyledi.
    Liberal görüşlü Ciudadanos Partisinin lideri Albert Rivera da Katalonya’da yapılan referandumun Katalan toplumunu daha fazla böldüğünü savundu.
    Rivera, endişesinin bugünkü görüntülerden sonra daha da arttığını dile getirerek, “Katalonya parlamentosunun bu hafta içinde tek taraflı bağımsızlık ilan edeceğine eminim.” ifadelerini kullandı.
2127450cookie-checkKatalonlar’ın %90’ı bağımsızlık istedi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.