Katalonya’da seçim haftası

Guardian’a konuşan koalisyonun liderlerinden Raül Romeva, bağımsızlık yanlılarının, sosyal demokratların, muhafazakarların aynı amaç için ‘Birlikte Evet İçin’ platformunda bir araya geldiğini söyledi.

Platformun bu kadar geniş bir kesimi kapsamasını “Zorunluluğun sonucu” olarak niteleyen Romeva, son 10 yılda İspanya devletinin ülkenin çoğulcu yapısını yansıtmakta başarısız olduğunu söyledi. Romeva, “Sahip olduğumuz şey bunu değiştirme fırsatıdır” dedi.

‘Birlikte Evet İçin’ koalisyonu 27 Eylül seçimlerini bağımsızlık talebi için bir referandum olarak değerlendiriyor. Romeva, “Bu konuda bir çoğunluk varsa, sonucu ona göre değerlendirmeliyiz. Yoksa kabul ederek yolumuza devam etmeliyiz” ifadesini kullandı.

44 yaşındaki Romeva, geçmişte Katalonya Yeşilleri İnisiyatifine mensuptu ancak hareketin bağımsızlık talebinden vazgeçmesi üzerine istifasını açıklamıştı.

BAĞIMSIZLIK YANLILARI ÖNDE

Anketlerin bağımsızlık yanlısı partilerin 135 sandalyeli bölgesel parlamentoda küçük bir farkla da olsa çoğunluğu sağlayacağını ortaya koyuyor. ‘Birlikte Evet İçin’ içerisinde de yer alan Özerk Yönetim Lideri Artur Mas, sonucun böyle olması halinde bir geçiş hükümeti oluşturulacağını ve Katalan anayasasının hazırlanması, merkezi Madrid hükümetinden kopuşun gerçekleşmesi için kolların sıvanacağını açıklamıştı.

Katalonya’da 2010’da yüzde 20 civarında olan bağımsızlık yanlılarının oranı, Kasım 2013’te yüzde 48.5’e yükselmişti. Haziran 2015’te ise oranın yüzde 38 olduğu açıklandı. Romeva, bu oranlarda son 5 yılda yaşanan yükselişi “Şu anda bize karşı hareket eden bir yapılanma var” sözleriyle açıklıyor.

BAŞBAKAN: BAĞIMSIZLIK OLMAYACAK

Katalonya seçimleri öncesi iktidardaki sağcı Halk Partisi’nin lideri, Başbakan Mariano Rajoy, “Katalonya bağımsız olmayacak” açıklaması yapmıştı.

Podemos lideri Pablo Iglesias ise yakın dönemde verdiği bir röportajda, “Katalonya’yı bölen şey ‘Evet’ ya da ‘Hayır’ oyu değil, Katalanların yüzde 30’unun yoksulluk riski altında olması, gençliğin işsizlik problemi ve Artur Mas yönetiminin kestiği sosyal hizmetler sebebiyle yaşanan sorunlardır” demişti.

ÜLKENİN EN ZENGİN BÖLGELERİNDEN

İspanya’nın kuzeybatı ucunu oluşturan özerk Katalonya, aynı zamanda ülkenin en zengin ve sanayileşmiş bölgesi.

Barcelona, Girona, Lleida ve Tarragona kentlerine ev sahipliği yapan bölgenin nüfusu 8 milyona yaklaşıyor.

Güney Fransa ile Pirene dağları aracılığıyla ayrılan Katalonya, yüzyıllardır merkezi yönetimden bağımsız bir profile sahip. İç savaş ve Diktatör Franco döneminde iyice belirginleşen bu ayrıksı tutum, son yıllarda yeniden canlanmış durumda.

Katalonya’nın dünya çapındaki en büyük değerlerinden olan spor kulübü FC Barcelona da sık sık bağımsızlık yanlısı harekete destek vermesiyle tanınıyor. Bölgede Katalanca ve İspanyolcanın yanı sıra Oksitan dili de resmi dil olarak kabul ediliyor. (DIŞ HABERLER)

1464850cookie-checkKatalonya’da seçim haftası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.