Katar’dan komşularına diyalog çağrısı

Katar, komşu Arap ülkeleriyle yaşadığı gerilimi düşürmeye hazır olduğunu açıkladı. Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdulrahman el Sani, komşu ülkelere yaptırımla karşılık vermeyeceklerini, diyalog istediklerini söyledi.

Katar ile Körfez ülkeleri arasında yaşanan gerilimi sona erdirmek için Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Ahmed el Sabah devrede. Kuveyt Emiri El Sabah Suudi Arabistan Kralı Selman’ın danışmanını ülkesinde ağırladı.

Kuveyt Emiri El Sabah görüşmenin ardından Katar Emiri El Sani’yi telefonla aradı. Görüşmede Körfez’deki diplomatik krize ilişkin “durumun yatıştırılması ve tansiyonun yükseltilmemesi” mesajı verdi.

Katar Emiri Temim bin Hamad El Sani, Kuveyt’in arabuluculuğu nedeniyle ulusa sesleniş konuşmasını erteledi.

Katar Emiri El Sani ayrıca Doha’da Umman Dışişleri Bakanı Yusuf bin Alevi bin Abdullah’la görüştü.

EL CEZİRE’NİN ÇALIŞMA İZNİ İPTAL

Yaşanan gerilim sonrası Katar merkezli yayın kuruluşu El Cezire’nin Suudi Arabistan’daki çalışma ruhsatı iptal edilerek, ofisi kapatıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN TELEFON DİPLOMASİSİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Arap Yarımadası’nda Katar konusundaki son gelişmelerle ilgili bir dizi telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuyla ilgili sırasıyla Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmed El Sabah ve Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud ile telefonda görüştü.

Bölgede barış ve istikrarın önemine işaret edilen görüşmelerde, mevcut gerilimin düşürülmesinde diplomasi ve diyalog yolunu tercih etmenin öneminin vurgulandığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki temaslarına devam edeceği öğrenildi.

7 ÜLKE KATAR’LA DİPLOMATİK İLİŞKİLERİ KESTİ 

Katar’ın DAEŞ ve El Nusra Cephes ve Müslüman Kardeşleri desteklediğini iddia eden Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Yemen, Libya ve Maldivler, bu ülkeyle diplomatik ilişkilerini kesti. Suudi Arabistan Katar vatandaşlarının iki hafta içerisinde ülkeyi terk etmesini talep etti.

2096030cookie-checkKatar’dan komşularına diyalog çağrısı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.