Katilleri hala aramızda

15 yıl geçti, Mumcu cinayeti aydınlanmadı…  


‘Dağ gibi karayağız birer delikanlıydık… Babamız, sırtında yük taşıyarak getirirdi aşımızı, ekmeğimizi… Arabalar şırıl şırıl ışıklarıyla caddelerden geçerken bizler bir mum ışığında bitirdik kitaplarımızı… Kendimiz gibi yaşayan binlerce yoksulun yüreğini yüreğimizde yaşayarak katıldık o büyük kavgaya… Ecelsiz öldürüldük. Dövüldük, vurulduk, asıldık… Vurulduk ey halkım, unutma bizi..’


Her şey bu dizelerdeki gibi. Bomba ile vuruldu. Ve unutulmadı. Mumcu 24 Ocak 1993’te Ankara’da uğradığı bombalı saldırıda öldü.


Saldırının failleri meçhul kaldı. Dönemin yöneticileri, yürütülecek soruşturmanın “namusları” olduğunu ifade ederken, eşi Güldal Mumcu’ya taziye ziyaretinde bulunan dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, soruşturmanın önünde engeller olduğunu kabul ediyordu.


DUVARIN ALTINDA KALIRSINIZ


Ağar’ın sözleri karanlığın ve derin ilişkilerin boyutunu da gözler önüne seriyordu: “Duvardan bir tuğla çekemem, yıkılır.” Güldal Mumcu hemen cevap veriyordu bu sözlere: “Çekin, altında kalsınlar.” “Yapamam” karşılığını veren Ağar’a tarihi bir karşılık veriliyordu: “O zaman siz altında kalırsınız.” Failleri bulunamasa da tek işi gazetecilik olan Mumcu, karanlığı yenmeyi hep başardı. Mumcu, ölümünün 15’inci yılında çeşitli etkinliklerle anılacak.


KIZININ HAZIRLADIĞI BELGESEL


Etkinlikler, Ankara Batıkent’teki anıtına bugün saat 11.00’de çelenk konulmasıyla başlayacak. Mumcu’nun bombalı saldırıya uğradığı evinin önünde saat 13.00’te de “Uğur Mumcu sesleniyor” isimli oyun sahnelenecek. Mumcu’nun kızı Özge Mumcu tarafından hazırlanan “15 Yıl Önce Bugün” adlı belgesel ve “Tam Bağımsızlık Bilinci” isimli oyun da saat 20.00’de Ankara Üniversitesi Farabi Salonu’nda izlenebilecek.


 

1054280cookie-checkKatilleri hala aramızda

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.