“Katliamı isyancılar yaptı”

Soruşturma sonunda hükümetin katliamda hiçbir rolü olmadığı iddia edildi.

Muhalifler ise katliamın arkasında Suriye askerleri ya da hükümet yanlısı milislerin olduğunu söylüyor.

ABD’nin BM Temsilcisi Susan Rice, Suriye hükümetinin açıklamasını “bariz bir yalan” olarak niteledi. BM gözlemcileri, katliam sırasında Suriye güçlerinin bölgede faaliyet içinde olduğunu açıklamıştı.

‘Suriye askerleri orada değildi’Hükümetin ölümlerle ilgili soruşturmasına başkanlık eden Orgeneral Kasım Cemal Süleyman, katliamı beş güvenlik noktasına eşgüdümlü saldırılar düzenleyen yüzlerce isyancının gerçekleştirdiğini söyledi.

Süleyman amacın hükümeti suçlu göstermek ve mezhep çatışması başlatmak olduğunu savundu, “Hükümete bağlı güçler katliam bölgesine hiç girmedi. Ne katliamdan önce ne de katliamdan sonra” dedi.

Kasım Cemal Süleyman, kurbanların hükümete muhalefet etmeyi reddeden ve silahlı gruplarla sürtüşme içindeki aileler olduğunu ileri sürdü, “Bu silahlı grupların amacı yabancı askeri müdahaleyi sağlamak” diye konuştu.

Katliam dünya genelinde tepkiye neden olmuş, Batılı ülkeler Suriyeli diplomatları sınır dışı etmişti. Birleşmiş Milletler gözlemcileri ölenlerden bazılarının topçu ateşiyle hayatını kaybettiğini ancak birçoğunun yakın mesafeden ateşle ve bıçakla öldürüldüğünü açıklamıştı.

BM: ARAŞTIRILSIN

Öte yandan BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye’de geçen hafta gerçekleşen Hule katliamının araştırılmasını talep etti ve katliamla ilgili Suriye yönetimini kınadı.

47 üyesi bulunan BM İnsan Hakları Konseyi, Suriye’deki durumu görüşmek üzere acil olarak toplandı. Konsey sonunda yayınlanan açıklamada katliamın araştırılması ve olayın sorumlularının cezalandırılması talep edildi.

BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay daha erken saatlerde yaptığı açıklamafa Suriye’nin Hule yöresinde geçen hafta tahminen 108 kişinin kişinin katledilmesiyle “insanlığa karşı suç işlenmiş olabileceğini” söyledi.

Pillay, Hule katliamını kastederek uluslararası toplumun ‘böylesine vahşi olaylarda suçların cezasız kalmasının engellenmesi ve faillerin hesap verilebirliğinin sağlanması için gerekli tüm çabaları göstermesini’ istedi.

Suriye yönetimine sivillerin korunması çağrısı yapan Pillay, saldırıların emrini verenlerin de bireysel olarak saldırılardan sorumlu olduğunu belirtti.

1344750cookie-check“Katliamı isyancılar yaptı”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.