Kavga sürerken yorgan gidiyor…

ABD, Avrupa’da füze savunma sistemi kurma çalışmaları yürütürken, NATO Genel Sekreteri, Türkiye’yi de kapsayacak bir NATO füze savunma sisteminin hazırlığının yapıldığını açıkladı


Romanya’nın başkenti Bükreş’te nisan ayında yapılacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde Brüksel’de Türk gazetecilerle bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, İttifak’ın kısa menzilli bir savunma sistemi üzerinde çalıştığını ve bunun Türkiye’yi de kapsayacağını söyledi.


ABD’nin Avrupa’da Polonya ve Çek Cumhuriyeti’ne yerleştirmeyi öngördüğü uzun menzilli füze savunma sisteminin bütün Avrupa’yı kapsamadığına işaret eden Scheffer, NATO’nun planladığı kısa menzilli füze sistemin ise Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan ve Romanya’yı kapsayacağını kaydetti. NATO Genel Sekreteri, sistemin ABD’nin füze savunma sistemiyle birleştirilebileceğini de sözlerine ekledi.


ANKARA DESTEKLİYOR


Füzelerin uzun, orta, kısa menzilli çeşitlerinin bulunduğunu ifade eden Scheffer, NATO’nun, “güvenliğin bölünmezliği’’ prensibine göre bütün müttefiklerini bu tehditlere karşı koruması gerektiğini söyledi. Füze savunma sistemi konusunda NATO’nun önemli sorumluluğu bulunduğunun altını çizen Scheffer, bu konunun Türkiye’yi çok yakından ilgilendirdiğini belirtti. Türkiye’nin NATO Daimi Temsilcisi Tacan İldem de, Türkiye’nin NATO’nun kısa menzilli füze savunma sistemini desteklediğini, ancak şu aşamada bu konuda herhangi bir karar alınmadığını belirtti.


İldem, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye’nin ABD sisteminin dışında kaldığını söyledi. Türkiye’nin NATO’nun “güvenliğin bölünmezliği’’ ilkesi çerçevesinde konuyu değerlendirdiğini ifade eden İldem, bazı ülkelerin bu kalkanın dışında kalmasının, ittifak güvenliği yönünden sıkıntı yaratacağını belirtti.

1056920cookie-checkKavga sürerken yorgan gidiyor…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.